“143”: Το “Σ αγαπώ” στη γενιά Ζ

Pixabay: https://www.pexels.com/photo/stone-artwork-326612/

Κάρτες που λένε “σ αγαπώ”, σοκολατάκια- καρδούλες, κοσμήματα με ημιπολύτιμους λίθους, μπουκέτα με λουλούδια, ρομαντικά δείπνα για να δηλώσουν τα ερωτευμένα  ζευγάρια την αγάπη τους, όλα αυτά ανήκουν πλέον σε μία άλλη εποχή.

Ο τζίρος του Αγίου Βαλεντίνου μόνο στην Αμερική, το 2019 ξεπέρασε τα 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 1,5 φορά του ΑΕΠ της Μποτσουάνα! Ωστόσο το 2025 η Generation Z, γιορτάζει την αγάπη κάπως αλλιώς…

Πως γιορτάζει η Generation Z τον Βαλεντίνο

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών ‘Babbel’, ο τρόπος αποπλάνησης αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Η εφαρμογή λοιπόν, επιδίωξε να γνωρίσει τη νέα ‘γλώσσα του φλερτ’ της  γενιάς Z, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αριθμοί που λένε σ αγαπώ

Ποιοι είναι οι Generation Z. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από το 1997 έως και το 2012, έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να εκδηλώνουν την αγάπη τους την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε το 2025 για να πούμε “σ αγαπώ” γράφουμε  μήνυμα 143, αυτός ο κωδικός σημαίνει στα γαλλικά “σ αγαπώ”. Εάν πάλι θέλετε να πείτε I still love you” (ακόμα σ αγαπώ), τότε θα πρέπει να γράψετε 1543. Τέλος, για τοI love you forever” (για πάντα θα σε αγαπώ) αρκούν ο αριθμοί 1437 . Αυτή η τεχνική γλώσσας στην πραγματικότητα βασίζεται, στον αριθμό των γραμμάτων που υπάρχουν σε κάθε λέξη, στα αγγλικά και στην μαθηματική λογική.

Τα Emoji και η ερμηνεία τους

Emoji ιαπωνική λέξη που σημαίνει “εικόνα- ιδεόγραμμα”. Μία άλλη μέθοδος να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας, είναι τα γνωστά σε όλους μας Emoji. Τα emojis δηλαδή τα emoticons, είναι τα κίτρινα ανθρωπάκια που έχουμε όλοι στα κινητά μας τηλέφωνα, τα οποία περιγράφουν τη συναισθηματική μας φόρτιση, που μπορεί να έχουμε μία στιγμή της ημέρας.

Xρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1997 στην γιαπωνέζικη κινητή τηλεφωνία, ενώ έγιναν δημοφιλή στον δυτικό κόσμο από το 2010 και μετά, αφού προστέθηκαν στα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων. Ιδρυτής τους ο Jermy Burge

  • ‘Πρόσωπο με δάκρυα χαράς’ (face with tears of joy) 😂  το βρίσκουμε συνέχεια στο twitter αλλά και στα δεδομένα της Apple, χρησιμοποιείται ευρέως για να προσδώσει στο μήνυμα που αποστέλλουμε χιούμορ.
  • ‘Προσωπάκι που κλαίει’ (loudly crying face) έχει διπλό νόημα είτε για μία θλιβερή κατάσταση, είτε πάλι με ειρωνικό περιεχόμενο ‘είμαι τόσο χαρούμενος …που κλαίω!’.
  • Το ‘Χαμογελαστό πρόσωπο με μάτια σχήμα καρδιάς’ (smiling face with heartshapes eyes’) 😍 πολλοί το χρησιμοποιούν για να εκδηλώσουν την αγάπη που έχουν, στον συνομιλητή τους.
  • Ο ‘Άνθρωπος που σκύβει βαθιά’ (person bowing deeply) 🙇‍🙇‍🙇‍🙇‍🙇‍, είναι αυτός που κοιμάται ή σκέφτεται κάτι έντονα. Αναπαριστά τη dogezza την ιαπωνική πρακτική σύμφωνα με την οποία γονατίζει και σκύβει για να εκφράσει την απολογία του.
  • Τέλος το διάσημο χεράκι, αν συμφωνείτε 👍🏼  ή αν διαφωνείτε 👎🏼 με τα προαναφερθέντα.

Με πληροφορίες από το Psychologies.com, που εκδίδεται από την Re-world Media της Γαλλίας και την Kelsey Media της Αγγλίας