Όλο το σχέδιο – 4 Μαΐου ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του culpanews το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, οπότε και θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες.

Η άρση των μέτρων σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα διαρκέσει δύο μήνες. Ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης  και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα πηγαίνουμε σε επόμενα επίπεδα χαλάρωσης.

Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms, ενώ παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την μετάβαση στα νησιά. Συγκεκριμένα:

Για τα Σχολεία.  Η Γ’ Λυκείου ξεκινά μαθήματα στις 11 Μαΐου. Για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο η επανέναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 25 Μαΐου. Μια εβδομάδα αργότερα προβλέπεται η έναρξη μαθημάτων στα Δημοτικά.

Στο τραπέζι υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση που προβλέπει άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου. Σίγουρη θεωρείται  και η παράταση του σχολικού  κατά τρεις εβδομάδες.

Εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής (θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού) ανοίγουν στις 4 Μαΐου. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων θα ξεκινήσει τέλος Μαΐου.

Αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν  τελευταία βδομάδα  Μαΐου με αρχές Ιουνίου και θα αφορούν ατομικά αθλήματα και αυτά που δεν δημιουργούν συγχρωτισμό όπως ο στίβος ή το τένις.

Πλήρες άνοιγμα και για τα ομαδικά αθλήματα, θα υπάρξει μετά τις 15 Ιουνίου.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται και το άνοιγμα των παραλιών, οργανωμένων πλαζ, πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ. Για την ίδια ημερομηνία προτείνεται η έναρξη λειτουργίας καταλυμάτων διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενων δωματίων και κατασκηνώσεων. Στις 29 Ιουνίου προτείνεται η επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά με όριο πληρότητας για κάποιο διάστημα.

Εστιατόρια και καφέ θα ανοίξουν έως τις 15 Ιουνίου με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι σε εξωτερικό χώρο, με απόσταση και όχι πάνω από 6 άτομα στο ίδιο τραπέζι, ενώ  στις 29 Ιουνίου προτείνεται η επαναλειτουργία για τις επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως είναι μπαρ, κινηματογράφοι και νυχτερινών κέντρων αλλά με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τ./μ..

Τέλος στο πρώτο 10ημερο  Ιουνίου θα ανοίξουν για τους πιστούς οι εκκλησίες και οι χώροι λατρείας για την τέλεση των μυστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση η άρση των μέτρων  θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης, όπως ρητά επισημαίνουν οι επιστήμονες. Έτσι η μάσκα θα μπει για τα καλά στην ζωή μας, αφού θα είναι υποχρεωτική για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα τους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.