Το Oktoberfest πραγματοποιείται σωστά, ή καθόλου

festival image

«Μας πονάει, είναι κρίμα». Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder και ο δήμαρχος του Μονάχου Dieter Reiter ανακοίνωσαν την ακύρωση της γιορτής μπύρας Oktoberfest, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Δικαιολογώντας την απόφασή τους ανέφεραν ότι «ο κίνδυνος θα ήταν πολύ μεγάλος».

«Ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα σε μια γιορτή σαν αυτή να κρατηθούν οι αποστάσεις στον χώρο της γιορτής, ο οποίος εκτίνεται σε 42 στρέμματα, και να φορούσαν όλοι μάσκα προσώπου, αυτό δεν θα ήταν λύση για να πραγματοποιηθεί», και καταλήγει ο Markus Söder. «Το Oktoberfest πραγματοποιείται σωστά, ή καθόλου».

Το Oktoberfest ενσαρκώνει τη ζωή του Μονάχου όπως κανένα άλλο γεγονός. Για τους διοργανωτές και για τους εργάζονται η ακύρωση του Oktoberfest είναι επίσης ένα δύσκολο κομμάτι. «Η ακύρωση μας χτυπά όλους σκληρά», δήλωσε εκπρόσωπος του Oktoberfest και δεν αφορά μόνο την οικονομική πλευρά. Ο δήμαρχος του Μονάχου μιλά για μια συναισθηματικά δύσκολη στιγμή. «Το περιμένουμε όλο το χρόνο και προετοιμαζόμαστε».

Μεγάλες θα είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις για την πόλη του Μονάχου. Το 2019 συνολικά επισκέφτηκαν το χώρο της γιορτής 6,3 εκατ. επισκέπτες και κατανάλωσαν 7,3 εκατ. λίτρα μπύρας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μονάχου Dieter Reiter , το Oktoberfest αποφέρει 1,2 έως 1,3 δις. ευρώ ετησίως στην τοπική αγορά.

Το Oktoberfest θα πραγματοποιείτο από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Τώρα η Βαυαρία ελπίζει να είναι σε θέση να διοργανωθεί τον επόμενο χρόνο.