Σχέδιο: “Γέφυρα ασφάλειας”

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα σε ειδικά γραφήματα  το Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων με το όνομα «Γέφυρα Ασφαλείας». Ας δούμε συνοπτικά τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από τις 4 Μαΐου:

Καταργείται το sms και η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται ελεύθερα
Από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για την Γ Λυκείου και στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια.
Την 1η Ιουνίου και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Κλειστοί θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Οι εκκλησίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου για ατομική προσευχή και στις 17 Μαΐου για όλους τους πιστούς πάντα με μέτρα ασφαλείας.
Σε ειδικές καρτέλες (Power Point) παρουσιάστηκε  μια σύνοψη όσων έγιναν την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων σε υγειονομικό επίπεδο στη χώρα μας, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα σταθούμε σε τέσσερις καρτέλες (slides) που αφορούν:
1. To πόσο σημαντικός ήταν χρόνος αντίδρασης  από τον πρώτο θάνατο.Συγκεκριμένα της Ελλάδας ήταν -3, ενώ αντίστοιχα ο χρόνος αντίδρασης της Ισπανίας ήταν 6 και της Ιταλίας 12.
 
2. Tο σύστημα υγείας μας αντεπεξήλθε απόλυτα στις ανάγκες. Ενδεικτικά το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ για COVID-19 στις 23 Μαρτίου ήταν στο 34%, ενώ ένα μήνα αργότερα στις 20 Απριλίου έπεσε  στο 25%.
 
3. Το πόσο σωστά ήταν τα μέτρα φαίνεται στο πινάκα με την πορεία των επιβεβαιωμένων θανάτων COVID-19. Σε σχέση με άλλες χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό με την χώρα μας στις 26 Απριλίου,  η Ελλάδα είχε  130 θανάτους, η Σουηδία 2.194, η Ελβετία 1.336 η Πορτογαλία  903 και η Αυστρία 542.
 

4. Τέλος το πόσο καλύτερα είμαστε σήμερα δείχνει ο πίνακας «Είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το που βρισκόμασταν…». Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάρτιο 2020, το υγειονομικό προσωπικό αυξήθηκε κατά 3.748 άτομα, οι ΜΕΘ από 565 σε 1.051, τα μοριακά τεστ από 800 σε 5.500 και οι μάσκες από 1 εκ. σήμερα τα αποθεματικά ανέρχονται περίπου στα 21 εκ.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο «Γέφυρα Ασφάλειας: https://eody.gov.gr/