Που το πάει ο Ερντογάν;

Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη και αποτελεί μια άνανδρη πρόκληση όχι μόνο προς τον χριστιανικό, αλλά προς ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.
Μια απόφαση που αλλοιώνει και ανατρέπει τον χαρακτήρα της  Αγία Σοφίας ως μνημείο οικουμενικού χαρακτήρα, που ανήκει σε όλη στην ανθρωπότητα και προσβάλει βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών. Συγχρόνως σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος του σύγχρονου τουρκικού κράτους, με τον κοσμικό, δυτικό του χαρακτήρα.
Η σημερινή απόφαση είναι και για άλλον έναν λόγο σημαντική, καθώς πρόκειται περί ακύρωσης διατάγματος του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος μετέτρεψε το νυν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σε μουσείο, το 1934 ως μέρος των κοσμικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Ο Ερντογάν με την σημερινή του ενέργεια θέλησε να απευθυνθεί  κυρίως προς τους Τούρκους πολίτες αλλά και δευτερευόντως  προς το μουσουλμανικό κόσμο, ως επικεφαλής ενός νέου οθωμανικού έθνους. Ταυτόχρονα όμως, διαμηνύει προς τη χριστιανική Δύση, ότι η Τουρκία παίρνει τον δρόμο προς το Ισλάμ.
Ο Ερντογάν βλέποντας τα μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά του προβλήματα όπου η Τουρκία κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση, είναι αντιμέτωπη με όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο ίδιος, στο Ιράκ, στην Συρία, στην Μεσόγειο, επιδιώκει να κερδίσει, με μια χωρίς ιδιαίτερο κόστος κίνηση, την εμπιστοσύνη του τουρκικού εκλογικού σώματος. Δεν είναι λοιπόν μία καθαρά πολιτική απόφαση. Είναι κυρίως μια προσωπική επιλογή και αποτυπώνει την δύσκολη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται, που φτάνει στα όρια της παραφροσύνης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ρισκάρει πολλά περισσότερα από αυτά που έχει να κερδίσει. Όμως το στοίχημα του είναι προσωπικό, θέλει να αποκαθηλώσει τον Κεμάλ από την συνείδηση του Τούρκικου λαού και να δει την Τουρκία ως μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.
Χρήστος Κουπελίδης
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. P&I – Products & Investment – Business Management Consulting. Πρώην Διευθυντής Εισηγμένων Εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.