Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ “έφεραν” απώλειες κατά -2.13% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πτώση  κατά -2,13% και στις 628,25 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου  της Αθήνας, σήμερα τελευταία ημέρα του Απριλίου. Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών ανήλθε  στα 58,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 44 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. διακινήθηκαν από στις τράπεζες. 
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Με σημαντική πτώση έκλεισαν οι μετοχές της Eurobank -5,95%, της Εθνικής Τράπεζας -4,69%, της  Τράπεζας Πειραιώς -4,84% και της Alpha Bank -4,03%.
Μικρή άνοδο σημείωσε κατά 0,61% η μετοχή του ΟΠΑΠ. 

Επίσης με πτώση έκλεισαν ο ΟΤΕ  -0,49%, η Coca– Cola -1,98%, η Viohalco -6,2%, η Motor Oil -5,83% και ο ΑΔΜΗΕ -5,09%.
Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν η βασική αιτία που οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά. Ανέμεναν περισσότερα καθώς  το πρόβλημα παραμένει για το ομόλογα κρατών όπως η Ιταλία, για την οποία η Lagarde είχε πει ότι δεν είναι δουλειά  της να μειώνει το spread, ωστόσο ανέφερε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η  ΕΚΤ χαλάρωσε τους όρους μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), ενώ θα εφαρμόσει μια νέα σειρά πράξεων έκτακτης ανάγκης χωρίς στόχους (PELTROs) για την υποστήριξη συνθηκών ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ και θα συμβάλει στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των χρηματαγορών παρέχοντας αποτελεσματική ρευστότητα.