Μια πρόγευση από τα διαθέσιμα

Του Γιώργου Προκοπάκη*

Συνολικά στοιχεία για υπολογισμό των διαθεσίμων θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του μηνός (λείπουν οι καταθέσεις κεντρικής κυβέρνησης και φορέων του δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες). Μια πρώτη προσέγγιση  μπορούμε να κάνουμε.
Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης (κυβέρνηση και φορείς) στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μειώθηκαν τον μήνα Μάρτιο κατά €3,57 δισ. (από 25,17 σε 21,59). Ο δανεισμός του ΥΠΟΙΚ από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (τα repos δημοσίου) αυξήθηκε κατά €5,26 δισ. (από 28,56 σε 33,82). Δηλαδή, η συνολική μείωση διαθεσίμων ήταν €8,83 δισ. (3,57 και 5,26). Εκκρεμούν τα στοιχεία των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες – να δούμε εάν ρευστότητα κατευθύνθηκε προς τα εκεί ή είχαμε περαιτέρω μείωση. Το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο εάν δεν γινόταν η αναμενόμενη για τον Απρίλιο καταβολή μερίσματος ΤτΕ και ANFA (€779 εκατ. συνολικά).
Οι ενδείξεις ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι εκταμιεύσεις των μέτρων ελάφρυνσης των επιπτώσεων της κρίσης ήταν περιορισμένες το μήνα Μάρτιο. Το επίσης μακροπρόθεσμα ανησυχητικό είναι πως πια κάπου €14 δισ (δική μου εκτίμηση, συντηρητική) των διαθεσίμων των φορέων έχουν ήδη κατευθυνθεί προς ικανοποίηση μόνιμων αναγκών. Θυμίζω πως ο κ. Σταϊκούρας πριν λίγες μέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24 ανέφερε μεταξύ άλλων: «… επειδή καθυστερούν τα έσοδα με την κρίση, δανειζόμαστε προσωρινά από τους φορείς του δημοσίου».
Η καθυστέρηση των εσόδων το Μάρτιο ήταν της τάξεως των €376 εκατ. (καταγράφηκαν έσοδα 403 εκατ. περισσότερα από τα αναμενόμενα, αλλά ήταν τα έκτακτα από την ΤτΕ των 779 εκατ. – η μείωση εσόδων θα χτυπήσει πιο δυνατά τον Απρίλιο). Το τρίμηνο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2020  τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά €843 εκατ. (καταγράφηκε μείωση 64 εκατ., αλλά είχαμε τα 779 εκατ από ΤτΕ). Οι δαπάνες του τριμήνου ήταν μειωμένες έναντι του στόχου κατά μόλις €125 εκατ. Δηλαδή, η μεταφορά τεράστιων ποσών, πάντα προσωρινά κατά τον ΥΠΟΙΚ, από φορείς του δημοσίου δεν έχουν καμιά αντιστοίχιση με τις καταγεγραμμένες καθυστερήσεις εσόδων – ούτε καν με τις δαπάνες.
Σαφή εικόνα θα έχουμε στο τέλος Απριλίου. Αν δεν προκύψει πως κάπου €7 δις. παραπάνω περίμεναν 31/3 στις τράπεζες, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
——————–
*O Γιώργος Προκοπάκης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην καθηγητής στο Columbia University.