“Κλείδωσε” ο ανασχηματισμός τον Ιούλιο

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ουσιαστικά προανήγγειλε χθες τον επερχόμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, που όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.  Η παραπάνω ημερομηνία συμπίπτει μάλιστα με  την συμπλήρωση ενός έτους από την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ, αλλά και το τέλος της αξιολόγησης των υπουργών από τον Πρωθυπουργό. Ο στόχος  του ανασχηματισμού είναι αλλαγές οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων στην μετά κορωνοϊού εποχή.

Παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να εκφράζει τις σκέψεις του για τους υπουργούς στο περιβάλλον  του, εν τούτοις σύμφωνα με πληροφορίες του “Culpanews” ο ανασχηματισμός θα έχει διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα αγγίζουν τουλάχιστον πέντε υπουργούς-υπουργεία με απομακρύνσεις, μετακινήσεις  και εισόδους νέων προσώπων. Αναμένεται να αντικατασταθούν αρκετοί τεχνοκράτες υφυπουργοί που θεωρείται ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά να δούμε και αρκετές γυναίκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Συγκεκριμένα φέρεται να προχωρήσει σε αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού, Επικοινωνίας, Αθλητισμού και πιθανόν στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «σπάσιμο» παραγωγικού υπουργείου στα δυο, αλλά και πιθανές συγχωνεύσεις αρμοδιοτήτων σε δυο άλλα υπουργεία.

Θετικά «πέρασαν  τις εξετάσεις» και θεωρούνται αμετακίνητοι οι Υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Πιερρακάκης, Υγείας Κικίλιας, Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοϊδης, Εθνικής Άμυνας Παναγιωτοπούλος, Παιδείας Κεραμέως, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Χατζηδάκης, Εσωτερικών Θεοδωρικάκος.

Μετακινήσεις ή απομακρύνσεις από την κυβέρνηση θα υπάρξουν, με πιθανές αυτές των Πέτσα,  Βρούτση, Αυγενάκη. Έντονος προβληματισμός υπάρχει για το Υπουργείο Οικονομικών δεδομένου ότι δεν στηρίζεται όσο πρέπει ο Σταικουρας από τους συνεργάτες του  και πιθανόν να δούμε αλλαγές στους Υφυπουργούς. Παράπονα  έχει το Μαξίμου από τον Υπουργό Τουρισμού Θεοχάρη, αλλά ταλαντεύεται  αν θα πρέπει εν μέσω τουριστικής σεζόν να προχωρήσει  σε αλλαγές.

Τελευταίο αφήσαμε το μεγάλο «αγκάθι» του ανασχηματισμού που ακούει στο όνομα Άδωνις Γεωργιάδης. Η αλήθεια ότι είναι ότι δεν απέδωσε τα  αναμενόμενα. Το πιθανό σενάριο είναι το «σπάσιμο» του υπουργείου, με τις επιλογές ή κρατά το κομμάτι της Ανάπτυξης ή μετακινείται σε άλλο υπουργείο. Ο Γεωργιάδης χρεώνεται τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για το Ελληνικό και τη διαρκή παρουσία στα MME, προκαλώντας άσχημα σχόλια ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα πρώτα ονόματα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη βολιδοσκοπήσεις ορισμένων βουλευτών της ΝΔ αλλά και πολιτικών που κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του κέντρου.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα δούμε τις αλλαγές και τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό που θέλει να σηματοδοτήσει ο Μητσοτάκης με  τον επερχόμενο ανασχηματισμό  είναι ότι μετά την θετική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, πρέπει να περάσουμε άμεσα στο επόμενο στάδιο αυτό των μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα φέρουν  παραγωγικό αποτέλεσμα.