Η επόμενη μέρα …

ck/culpa media

Η επόμενη μέρα για την χώρα μας είναι η προσαρμογή σε μια νέα καθημερινότητα, η οποία θα αποτελέσει την κανονικότητα, με νέες συνθήκες όμως. Σίγουρα η επανεκκίνηση της οικονομίας θα απαιτήσει καινοτόμες λύσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σε αυτή τη νέα προσπάθεια. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεπεράσουν το σοκ της οικονομικής ζημιάς με ρεαλισμό και με τα κατάλληλα μέτρα από την κυβέρνηση αλλά και με τις συνέργειες των επιχειρήσεων, να στηρίξουν την απασχόληση, όχι μόνο οικονομικά αλλά παρέχοντας και όλες τις συνθήκες υγιεινής για τη προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Η επιτυχής μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, δημιούργησε μια εικόνα ασφάλειας στο εξωτερικό, που με τα κατάλληλα μέτρα, και τον τουρισμό μπορεί να αναπτύξει, αλλά και να δώσει και το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα μας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την καλή εικόνα στο εξωτερικό και να την εφαρμόσουμε σε όλες τις στρατηγικές ανάπτυξης, γιατί αυτό που πλέον θα απασχολεί τον μέσο καταναλωτή παγκοσμίως, θα είναι και ο τρόπος παραγωγής των προϊόντων. Οι καλλιέργειες θα προσανατολιστούν προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και κυρίως τον άνθρωπο.

Σίγουρα όλοι μας βιώσαμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και συνεχώς θα προκύπτουν νέα προβλήματα τα οποία θα καλούμαστε συλλογικά να λύσουμε. Είναι πιο απαραίτητο από ποτέ κυβέρνηση και επιχειρηματίες να σχεδιάσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν ενός καθεστώτος φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων, που θα τους δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο για να ξεπεράσουν αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες που και η 10ετής κρίση αλλά και η πανδημία, δημιούργησαν.

Θεωρώ σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια και την στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να δώσουν στο μέσο πολίτη αλλά και στην κάθε επιχείρηση τη δυνατότητα να παλέψουν σε αυτές τις νέες συνθήκες για να επιβιώσουν τίμια και ανθρώπινα. Η ρευστότητα ήταν και θα είναι το ζητούμενο των επόμενων ημερών και θα δώσει το ρυθμό με τον οποίο όλοι μας θα μπορέσουμε τα πορευτούμε σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά με εφόδια και νέες δυνάμεις. 

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλα δεν είναι αριθμοί ή οικονομικοί δείκτες, αλλά ότι η ψυχή της επιχειρηματικότητας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, είτε ως καταναλωτής, είτε ως εργαζόμενος είτε ως επιχειρηματίας.