“Ζιζέλ” – Tο αριστούργημα του Αντόλφ Αντάμ στο Μέγαρο

megaron.gr

Το Mπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, με εβδομήντα συντελεστές, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει το αριστούργημα του Αντόλφ Αντάμ “Ζιζέλ”, ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις.

Αλλά και το μοναδικό, ίσως, μπαλέτο της ρομαντικής περιόδου που επιβίωσε έως τις ημέρες μας, χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού!

Η υπόθεση

Γράφτηκε το 1841 και θεωρείται ένα από τα πρώτα ρομαντικά μπαλέτα και από τα λίγα εκείνης της περιόδου που παίζονται σήμερα με μεγάλη επιτυχία.

Αφορά στη σωτήρια δύναμη της αγάπης: η Ζιζέλ χάνει τα λογικά της και πεθαίνει όταν μαθαίνει ότι ο αγαπημένος Άλμπρεχτ είναι μνηστευμένος με άλλη, το πνεύμα της επιστρέφει και τον συγχωρεί για την προδοσία του, τον σώζει από τον θανατηφόρο χορό των ξωτικών (ερινυών) και αυτή με τη σειρά της σώζεται από τις εκδικητικές δυνάμεις του σκότους και το πνεύμα της βρίσκει αναπαμό.

Η Ζιζέλ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου χορευτικού ρεπερτορίου, συνοψίζει όλα τα στιλιστικά, τεχνικά και εκφραστικά στοιχεία του κλασικού ρομαντικού μπαλέτου. Περιέχει δε, δυο βασικές θεματικές του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα την εξιδανίκευση της αγροτικής ζωής και την αλληλεπίδραση της πραγματικότητας με το υπερφυσικό. Αυτά τα δύο θέματα δίνουν το σχήμα του μπαλέτου, με την Α΄ Πράξη να τοποθετείται σε ένα χωριουδάκι και την Β΄ Πράξη σε ένα απόκοσμο δάσος.

Οι Συντελεστές της παράστασης

Μουσική: Adolphe Adam Λιμπρέτο: Jules -Henri Vernoy de Saint-Georges, Jean Coralli, Theophile Gautier. Χορογραφία: Jean Coralli, Jules Perrot με νεότερη επεξεργασία των marius Petipa, Leonid Lavrovsky. Διασκευή: Nadia Fedorova. ΣκηνικάΚοστούμια: Natalia Bevzenko- Zinkina.

Ζιζέλ: Oleksandra Vorobiova, Natalia Ivasenko, Anastasia Korno. Κόμης Άλμπρεχτ: Andriy Pisarev, Dmytro Saray, Roman Lobnik. Μύρτα: Kateryna Burdik. Χανς: Dmytro Saray. Με τους κορυφαίους, τους Σολίστ και το Corps de Ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδυσσού.

  • Χώρος διεξαγωγής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Ημέρες :09.24, έως 24.09.24 Ώρες λειτουργίας: 20.00
  • Αίθουσα: Αλεξάνδρα Τριάντη.
  • Εισιτήρια: Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+ & πολύτεκνοι (11€), παιδικό (11€ -16 €), παιδικό (21€- 26 €), παιδικό (27€- 34 €), παιδικό (34- 42 €), παιδικό (42€- 52 €), παιδικό (48 €- 60 €).
  • Έναρξη Προπώλησης : 03.07.24
  • Η παράσταση προτείνεται για παιδιά 5 ετών και άνω.
  • Οι φίλοι του Μεγάρου έχουν εκπτώσεις και προνόμια.