Εκταμίευση 728 εκατ. € προς την Ελλάδα από το SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σήμερα στην εκταμίευση των 14 δισ. €, για εννέα κράτη μέλη της, που αντιστοιχούν στην τέταρτη δόση χρηματοδοτικής βοήθειας προς τα κράτη μέλη βάσει του προγράμματος SURE.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία έλαβε 4,45 δισ. €, η Πολωνία 4,28 δισ. €, Βέλγιο 2 δισ. €, η  Ισπανία 1,03 δισ. €, η Σλοβενία, 913 εκ. €, η Ελλάδα 728 εκατ. €, η Ουγγαρία 304 εκ. €, η Κύπρος 229 εκ. € και η Λετονία 72 εκ. €.

Με την εκταμίευση ύψους 728 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται η καταβολή των 2,7 δισ. ευρώ που είχαν συνολικά εγκριθεί για τη χώρα μας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης. Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.

Η ανακοίνωση της εκταμίευσης των 728 εκ. € του SURE στην Ελλάδα, έγινε με ένα μήνυμα στο twitter (στα ελληνικά) της Ursula von der Leyen, πρόεδρου της Commission, αναφέροντας: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ελλάδα έλαβε επιπλέον 728 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μέσω του SURE για να χρηματοδοτήσει συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και να στηρίξει τους εργαζόμενους. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λάβει 2,7 δισ. ευρώ από το SURE. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σου».