Τagesspiegel: «Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία»

Το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στη Τουρκία, επαναφέρει με άρθρο της,  η γερμανική Τagesspiegel. Με τίτλο «Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας στηρίζεται στην πρόκληση των δυτικών της εταίρων. ΕΕ και ΝΑΤΟ οφείλουν να αντιδράσουν. Και πρώτη απ΄ όλους η Γερμανία

Η εφημερίδα του Βερολίνου διερωτάται: «Τι πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν ΕΕ και Γερμανία τη συγκρατημένη στάση τους; Ο πρόεδρος Ερντογάν ονειρεύεται ένα νέο οθωμανικό κράτος και δρα σαν να ήταν σουλτάνος. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η διένεξη με την Ελλάδα και τη Κύπρο, όλα αυτά είναι μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Μια πρόκληση την οποία αποδέχονται οι Ευρωπαίοι και η νατοϊκή συμμαχία. Και ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος. Γιατί; Χρειάζεται τα αποθέματα υδρογονανθράκων για να σταματήσει τη κρίση της τουρκικής οικονομίας και τη κατάρρευση της λίρας. Παρά τα όσα συμβαίνουν, οι εξαγωγές όπλων στη Τουρκία συνεχίζονται. Ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας τάσσεται κατά μιας διακοπής των εξαγωγών όπλων στη Τουρκία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) τη Δευτέρα, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα στραφεί σε διαφορετική περίπτωση σε ρωσικά όπλα, όπως έκανε με τους S-400».

«Δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν τέλος στη πρόκληση;» συνεχίζει η Tagesspiegel: «Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία επιβάλλοντας γενικευμένο εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, να παγώσει την οικονομική βοήθεια και να αναστείλει την ισχύ της Τελωνειακής Ένωσης. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν όρια. Και το Βερολίνο οφείλει να αναλάβει δράση. Δεν φθάνει ότι ο Ερντογάν έχει στρέψει τους S-400 προς την Ευρώπη και το Ισραήλ. Παράλληλα ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες της Χαμάς και της Χισμπολάχ, των οποίων στόχος είναι να σβήσουν το Ισραήλ από το χάρτη. Και εδώ η Γερμανία έχει φέρει ιδιαίτερη ευθύνη, μιας και η καγκελάριος Μέρκελ έχει δεσμευθεί ότι για το Βερολίνο η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα και ο υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας δηλώνει ότι εισήλθε στη πολιτική λόγω του Άουσβιτς. Αυτά είναι δηλαδή το πλαίσιο της πολιτικής τους και ανάλογα θα πρέπει να πράξουν. Και στη περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν».

Πηγή: dw