«Τρύπα» στα έσοδα της Κυβέρνησης

Βγήκαν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το μήνα Νοέμβριο. Αποτυπώνονται στα συνηθισμένα δύο διαγράμματα, πάντα σε σύγκριση με το 2019. Στο ένα παρουσιάζεται ο λόγος (έσοδα / δαπάνες) και στο άλλο (στα σχόλια) δίδονται τα απόλυτα μεγέθη.

Στο ενδεκάμηνο, τα έσοδα της Κυβέρνησης υπολείπονται των δαπανών κατά €18.78 δισ. «Μαύρη είν΄η νύχτα στα βουνά!». Στο συνοδευτικό του δελτίου ο ΥΠΟΙΚ μας προϊδεάζει για χειρότερα: αντίθετα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του, τα τελευταία μέτρα δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει ακόμη στην πλήρη έκτασή τους τα έσοδα του προϋπολογισμού, πράγμα που θα δούμε Δεκέμβριο, Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες.

«Όι, όι μάναμ΄». Τα έσοδα ήταν το Νοέμβριο το 48% των δαπανών – δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 36% του Μαΐου. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος – ολόκληρο το 2021 θα είναι χρονιά με μεγάλες σφίξεις.

* O Γιώργος Προκοπάκης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην καθηγητής στο Columbia University.

Γιώργος Προκοπάκης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην καθηγητής στο SEAS του Πανεπιστημίου Columbia, βασικός μέτοχος & τεχνικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων SPEC A.E.