Εικόνες ντροπής στις ΗΠΑ – Καθαρός «τραμπισμός»

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Τα σχόλια επικεντρώνονται στην ευθύνη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κυρίως στην περιφρόνησή του απέναντι στους νόμους.
«Η εξέγερση του Τραμπ» είναι ο τίτλος του κύριου δημοσιεύματος του Spiegel και στο σχόλιό του επισημαίνει: «Οι σκηνές από την Ουάσιγκτον σοκάρουν. Δεν αιφνιδιάζουν όμως. Η απόπειρα πραξικοπήματος από τους ηττημένους είναι το φρικτό αλλά και τρομακτικό φινάλε ενός τετραετούς, αυταρχικού πυρετώδους ονείρου, σκηνοθέτης του οποίου ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αυτοαποκαλούμενος Προέδρος του νόμου και της τάξης… Σκηνές σαν και αυτές είναι γνωστές από άλλες χώρες. Από “αποτυχημένα κράτη” και αυταρχικά καθεστώτα. Όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες που καυχιούνται πως είναι το λίκνο και ο υπερασπιστής της δυτικής δημοκρατίας. Καθαρός τραμπισμός».
Τα πυρά της στον Ντόναλντ Τραμπ στρέφει η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι εικόνες που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο από την Τετάρτη είναι το απίστευτο ναδίρ της προεδρίας του Τραμπ. Το να πούμε ότι είναι αναξιοπρεπείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι παρά πολύ λίγο. Είναι ντροπή για τη χώρα, η οποία θεωρεί πως υπερέχει έναντι των άλλων δημοκρατικών κρατών, και δεν είναι η μόνη που το πιστεύει. Η βία είναι προϊόν του τραμπισμού. Είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών προπαγάνδας, δυσφήμισης και δαιμονοποίησης».
Η Zeit παρατηρεί: «Έτσι τελειώνουν τα πράγματα όταν οι κανόνες δεν ισχύουν πλέον και ο νόμος περιφρονείται. Έτσι τελειώνουν: μέσα στο φόβο, το χάος, τη βία και το θάνατο. Έτσι τελειώνουν όταν ένας Πρόεδρος διαρκώς παραβαίνει και αγνοεί τον νόμο. Όταν προσποιείται ότι είναι πάνω από το Σύνταγμα, όταν ισχυρίζεται ότι η εξουσία του είναι απόλυτη. Όταν επιτίθεται διαρκώς στους θεσμούς. Τότε κάποια στιγμή, τα θεσμικά όργανα θα δεχθούν επίθεση. Όχι μόνο μέσω της κοροϊδίας και του χλευασμού αλλά και μέσω της βίας».
Πηγή:DW