Αλέξης Πατέλης: Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει η συζήτηση  σχετικά με το “τι και ποια” έργα πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, παρουσίασε παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στους τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ξεκινώντας με τον πρώτο  πυλώνα που αφορά  την πράσινη μετάβαση, στην οποία κατανέμεται και το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στα σχέδια αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας. Σε ότι αφορά για την αναδάσωση προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων, ενώ για την προστασία της βιοποικιλότητας ανέφερε ότι επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της πανίδας και χλωρίδας, ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των προστατευμένων περιοχών, με στόχο την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων εντός αυτών.

Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας. Σε αυτόν ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G. Όπως σημείωσε ο κ. Πατέλης, η μεταρρύθμιση είχε ήδη δρομολογηθεί με την επερχόμενη δημοπρασία των συχνοτήτων. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό αναμένεται να διοχετευθούν κατά 25% στο καινοτόμο «Fund Φαιστός», που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση startup επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές που βασίζονται στο δίκτυο 5G. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5ης γενιάς στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Στον τρίτο πυλώνα που εστιάζει στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ο κ. Πατέλης επέλεξε να αναφερθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και διαδικασία πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες.

Τέλος, όσο αφορά  τον τέταρτο πυλώνα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε: (1) στο έργο που αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών με νέες που θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και οι οποίες θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων στις Δ.Ο.Υ και (2) στο έργο που θα στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων (αρχαίων & σύγχρονων), σε άτομα με αναπηρία ή συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής.