Το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο συμφώνησαν πέρσι οι χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να παρουσιαστούν στην Κομισιόν τα σχέδια των κρατών μελών, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αξιολόγησή τους. Εφόσον οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως, η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων μπορεί να ξεκινήσει το νωρίτερο το καλοκαίρι.
Η συμφωνία επί του πακέτου με συνολική δύναμη πυρός 750 δις ευρώ το περασμένο καλοκαίρι απαίτησε μακρές και επώδυνες πολιτικές ζυμώσεις. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προχωρά στην ανάληψη χρέους για να βοηθήσει τις χώρες μέλη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κρίσης.
Τα σχέδια των χωρών-μελών θα πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.. Το 37% των χρημάτων πρέπει να επενδυθεί σε μέτρα προστασίας του κλίματος, το 20% σε έργα ψηφιακών υποδομών και τα υπόλοιπα σε μεταρρυθμίσεις των κοινωνικών συστημάτων ή στη δημόσια υγεία.
Πιθανές διορθώσεις στην κατανομή πόρων
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους οικονομολόγους, ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένες διορθώσεις ως προς τη κατανομή των πόρων, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι οικονομικές επιδόσεις του περασμένου καλοκαιριού. Η Ισπανία θα λάβει έτσι μάλλον ελαφρώς περισσότερα, η Ιταλία οριακά λιγότερα κονδύλια.
Μέχρι στιγμής 18 χώρες έχουν αποστείλει τα σχέδιά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έξι κατέθεσαν ορισμένες πρώτες προτάσεις, ενώ τρεις βρίσκονται στη φάση διαβουλεύσεων. Χρόνος υπάρχει, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Απριλίου.
Αιτήσεις που εγκρίνονται μπορούν να λάβουν καταρχάς προχρηματοδότηση ύψους 13% επί του συνολικού προϋπολογισμού των έργων. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Κομισιόν όμως να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή τους. Εκτιμάται ότι ο έλεγχος θα είναι αυστηρότερος σε σχέση με παλαιότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
DW