Με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και 158 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά, ψηφίσθηκε χθες το βραδυ, επί της Αρχής, τα άρθρα και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».
Ειδικότερα το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισε στο σύνολο της η αντιπολίτευσης. Επίσης, ψηφίσθηκαν και οι δύο υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Η μεταρρύθμιση, αφορά αποκλειστικά στην επικουρική ασφάλιση και καλύπτει τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και εθελοντικά τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών και έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
- Να δώσει ψηλότερες συντάξεις στους ασφαλισμένους του νέου συστήματος.
- Να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.
- Να μειώσει την έκθεση της κοινωνικής ασφάλισης στο δημογραφικό κίνδυνο και να ενισχύσει τη σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης συνολικά.
- Να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει η νέα μεταρρύθμιση είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες.
«Την ημέρα που οι Έλληνες ενωμένοι τιμούμε τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή να επιτεθεί στον πρωθυπουργό ενώ γνώριζε ότι βρίσκεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήρθε να κάνει τον ήρωα εκ του ασφαλούς με μια τοποθέτηση που ήταν η επιτομή του διχασμού και της αλαζονείας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων -και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας- Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χατζηδάκης: Θα ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, θα έχουν τον έλεγχο στη σύνταξή τους
Ο κ. Χατζηδάκης έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Όπως είπε, «Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας ότι θέλουμε να κάνουμε τους νέους ανθρώπους επενδυτές. Θέλουμε να τους κάνουμε Ευρωπαίους, θέλουμε από αριθμοί που είναι σήμερα που βάζουν τα χρήματά τους σε έναν κουβά για να πληρώνουν τους σημερινούς συνταξιούχους, να τους δείξουμε εμπιστοσύνη και να τους αφήσουμε να κάνουν ατομικούς λογαριασμούς. Ώστε να ξέρουν πού πάνε τα λεφτά τους, και να έχουν έλεγχο στη σύνταξή τους.
Νωρίτερα ο υφυπουργός εργασίας ο κ. Τσακλόγλου, στην αρχή της τοποθέτησης του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άκουσα με προσοχή τις Ιερεμιάδες της αντιπολίτευσης, τόσο τις γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις της όσο και τις τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είχαν ως κρεσέντο την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Οι 18 χώρες που επέστρεψαν από το κεφαλαιοποιητικό στο διανεμητικό σύστημα
Όσον αφορά τις αναφορές από την αντιπολίτευση σχετικά με τις χώρες που επέστρεψαν από το κεφαλαιοποιητικό στο διανεμητικό σύστημα ο υφυπουργός σημείωσε: «Οι 18 αυτές χώρες, στις οποίες συχνά αναφέρονται βουλευτές της αντιπολίτευση, είναι είτε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, κ.α.) είτε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ της Ευρώπης (Ρωσία, Πολωνία, Καζακστάν, Ρουμανία, κ.α.) και λίγες χώρες της Αφρικής (Νιγηρία, Γκάνα) -κατά περίπτωση- έκαναν τα ακόλουθα λάθη:
- Έκαναν κεφαλαιοποιητικό το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης, εκθέτοντας στον κίνδυνο των αγορών το σύνολο του ασφαλιστικού τους συστήματος.
- Άφησαν τους ασφαλισμένους χωρίς εποπτεία και χωρίς προστασία να διαχειρίζονται τα δικά τους ασφαλιστικά κεφάλαια – χωρίς αυτοί να έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία
- Έδωσαν τη δυνατότητα στις ανεπαρκώς εποπτευόμενες ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν ισχυρή διαφήμιση των ασφαλιστικών τους προϊόντων, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του κόστους και, τελικά, την υιοθέτηση ιδιαίτερα ριψοκίνδυνων επιλογών και αύξηση της ευαλωτότητας του συστήματος
Υπήρξαν και χώρες όπου απλώς το κράτος έβαλε χέρι στα αποθεματικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή, ό,τι μας υποσχέθηκε σήμερα ότι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε ο φίλος του ο κος Τσάβες στη Βενεζουέλα».