«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα» ανέφερε με νόημα στην ομιλία του στην εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ απάντησε και στο κυρίαρχο ερώτημα για το εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πιστεύω ότι υπάρχει» εκτίμησε, με προϋπόθεση, όπως είπε, το να αποφύγουμε την παρελθοντολογία ο «κακός Τσίπρας», ο «κακός Κασσελάκης», αλλά και να υπάρξουν καινούριες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα με λαϊκό αφήγημα.
‘Αλλωστε πρόσφατα ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενότητα δεν είναι δεδομένη. Στην σημερινή του ομιλία ανέφερε: «Όπως ξέρετε κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος και στο τέλος , στην ομιλία μου είπα πως, είτε χάσω, είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την περηφάνεια στους αριστερούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια περηφάνεια σε αυτό το κόμμα».
Υπάρχει χώρος σ’ αυτό το κόμμα;
Αναφορικά με τον λαϊκισμό και τον κυβερνητισμό, ο πρώην υπουργός, σημείωσε «Μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;» αναρωτήθηκε ακόμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχει χώρος σ’ αυτό το κόμμα; Κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει τις ιδέες μόνο τις δικές μας. Συνθήκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Πολύ μακριά από εμάς, ότι δεν μας αρέσει πια αυτό το κόμμα, γιατί δεν έχει τις δικές μας ιδέες» προσέθεσε.
Περιέγραψε, δε, ως οριακή την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για αρχηγισμό, κυβερνητισμό και ρευστοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά
Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας: «Στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας. Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει».