Τιμολόγια ρεύματος: Σταθερά & μειούμενα τον Οκτώβριο

Σταθερά και πιθανόν σε χαμηλότερα επίπεδα για τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να διαμορφωθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό προκύπτει από τις μέχρι τώρα ενδείξεις από την πορεία των τιμών στη χονδρική αγορά αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου TTF για τις παραδόσεις Οκτωβρίου, καθώς και τις τιμές των ρύπων. Οι τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνονται σε επίπεδο 10-20 % υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο ήταν 20-50 % χαμηλότερες.

Την Παρασκευή 27/9 η μέση τιμή του μήνα Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 129,83 τον Αύγουστο ενώ στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη κατανάλωση την τρέχουσα περίοδο καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν υπάρχει ανάγκη για ψύξη ή θέρμανση.

Τα νέα τιμολόγια θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου οπότε θα έχει υπολογιστεί η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο, που αποτελεί σημαντική συνιστώσα για τη διαμόρφωση των “πράσινων” τιμολογίων.

Σε επίπεδο λιανικής που ενδιαφέρει και τους καταναλωτές τα κόστη συγκρατήθηκαν με την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επανέφερε τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια με στόχο τη συγκράτηση των τελικών τιμών σε επίπεδο κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα για την πλειονότητα των καταναλωτών.

Να σημειώσουμε ότι, οι χρηματιστηριακές τιμές ενέργειας συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο διαμορφώνονται σε υψηλότερα από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα εξαιτίας των διαταραχών στο διασυνοριακό εμπόριο, της έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων και της καταστροφής που έχει υποστεί το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας λόγω του πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ