Τι θα μπορούσε να προσφέρει η τεχνολογία Blockchain στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Ελπίς”

Η κακοκαιρία «Ελπίς» δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έθεσε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες, αλλά και προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημίες.

Κάθε χρόνο υπάρχουν εκατοντάδες φυσικές καταστροφές με χιλιάδες θανάτους. Η τεχνολογία Blockchain, που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία, προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την υποστήριξη της ταχείας απόκρισης σε φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για χιόνια είτε για απειλή μεταδοτικής ασθένειας. Τα χρονοδιαγράμματα και το εύρος της απόκρισης είναι πάντα καθοριστικά για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων.

Το Blockchain μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κρίσιμες προκλήσεις

Το Blockchain προσφέρει μια κοινή ευρέως προσβάσιμη πλατφόρμα για καταγραφή συναλλαγών, αμετάβλητα αρχεία, επικύρωση ταυτότητας, επιτρεπόμενη πρόσβαση σε δεδομένα και αξιόπιστη πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα σε συστήματα πληροφοριών. Με αυτές τις δυνατότητες, το blockchain μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κρίσιμες προκλήσεις αντιμετώπισης καταστροφών, όπως ο συντονισμός, η καλλιέργεια  εμπιστοσύνης στον πληθυσμό και η διατήρηση της ασφάλειας.

Στην διαχείρηση μιας καταστροφής συμμετέχουν όλοι οι τύποι κοινωνικών εταίρων. Στις ΜΚΟ, για παράδειγμα, το Blockchain μπορεί να υποστηρίξει την εγγραφή εθελοντών, ανταμοιβές σε εθελοντές. Την αναγνώριση της ζήτησης και την παρακολούθηση της παράδοσης προμηθειών, όπως εμβόλια και τρόφιμα. Το Βlockchain έχει αρχίσει να μεταμορφώνει πολλούς επιχειρηματικούς τομείς και πρακτικές. Από την αλυσίδα εφοδιασμού έως το μάρκετινγκ, οι οργανισμοί.

Αυτή την εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση με το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19. Υπάρχει μία αναστάτωση και μια βίαια προσαρμογή στον ψηφιακό κόσμο.

Η συμβολή του Βlockchain στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον το Βlockchain δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις για λειτουργίες ετοιμότητας και αποκατάστασης καταστροφών, υπηρεσίες που θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητες δεδομένων των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και απειλών για την παγκόσμια υγεία.

Πώς μπορεί το Βlockchain να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και να μετριάσει τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο των πανδημιών και άλλων φυσικών καταστροφών; Το Βlockchain συμβάλει στην προετοιμασία, την απόκριση και την ανάκαμψη από γεγονότα καταστροφών.

Με αφορμή την κακοκαιρία Ελπίς, ας δούμε, πως το Βlockchain θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.

Με χρήση της τεχνολογίας του θα ήταν απόλυτα ελεγχόμενα και διάφανα καταγεγραμμένες οι διαδικασίες που υπάρχουν στην “Αττική Οδό”, ώστε άμεσα θα φαινόταν αν υπήρχαν απλά λάθη ή δομικές παραλείψεις κατά την λειτουργία της και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Κανένας δεν θα το αμφισβητούσε και θα αποτελούσε το τεχνολογικό εργαλείο για απόδοση ευθυνών, αλλά και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Με το Βlockchain θα υπήρχε η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί το σύστημα καταγραφής βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτου. Αυτό θα παρείχε άμεσα την προτεραιοποίηση, σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη, των επισκευών στο δίκτυο. Έτσι θα γινόταν με διαφάνεια, ακρίβεια αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα η αποκατάσταση βλαβών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η τεχνολογία του θα παρείχε την δυνατότητα ταχύτατου υπολογισμού και απόδοσης των σχετικών αποζημιώσεων.

Τέλος θα επέτρεπε την ταχύτητα και ασφάλεια στην δια λειτουργικότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Σημαντικά παραδείγματα γιατί το blockchain είναι σημαντικό στην ζωή μας και στις φυσικές καταστροφές!

Μαθηματικός - Επίτιμος διδάκτωρ της Εθνικής Ακαδημίας Διοίκησης της Ουκρανίας. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Aratos Group