Θα διαγράψουν τον Σρέντερ από το SPD; διερωτάτε ο άρθρογράφος του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Deutshe Welle με αφορμή τη σημερινή κομματική διαδικασία για πιθανή διαγραφή του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας.
Είναι η τρίτη και …φαρμακερή φορά για την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του πρώην καγκελάριου SPD με το ερώτημα της διαγραφής του. Οι δύο προηγούμενες ημερομηνίες, τον Ιούνιο, είχαν ακυρωθεί λόγω ασθενείας. Την Πέμπτη όμως η τοπική οργάνωση του SPD για την περιοχή του Ανοβέρου, όπου ζει και εργάζεται ο πρώην καγκελάριος, συνεδρίασε κανονικά για να εξέτασε τα συνολικά 17 αιτήματα που έχουν καταθέσει και άλλες τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Ζητούν την αποπομπή του 78χρονου, πλέον, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ο ίδιος ο Σρέντερ, ούτε ο δικηγόρος του, κάτι που ωστόσο δεν εμποδίζει τη συνέχιση της διαδικασίας.
Σρέντερ ο λομπίστας ρωσικών εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας
Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Ανόβερο, Κρίστοφ Ματέρνε, δήλωσε στην Deutsche Welle, ότι δεν αναμένει απόφαση εντός της εβδομάδας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σρέντερ ήταν καγκελάριος στην περίοδο 1998-2005, όταν τον διαδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1999 ως το 2004.
Παραδοσιακά, είχε «δύσκολες» σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό, ενώ εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής. Όχι μόνο γιατί – ήδη από την εποχή της παντοδυναμίας του – διατηρεί φιλική σχέση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και επειδή δραστηριοποιείται ως λομπίστας ρωσικών εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας.
«Σημαντική ζημία» για το κόμμα;
Είναι όμως τόσο εύκολη η διαγραφή από ένα πολιτικό κόμμα; Το βέβαιο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται με μία απλή απόφαση του αρχηγού. Τα πολιτικά κόμματα στη Γερμανία δεν έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα και αυτό κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η «εσωτερική λειτουργία» τους θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις «θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας». Περαιτέρω λεπτομέρειες ορίζει ο «νόμος περί πολιτικών κομμάτων» που ψηφίστηκε το 1967.
Ασφαλώς, κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι υποχρεωμένο να δέχεται τους πάντες ως μέλη του. Αλλά από τη στιγμή που θα δεχθεί κάποιον, δεν μπορεί τόσο εύκολα να τον αποπέμψει. Ωστόσο, οι 17 τοπικές οργανώσεις που κατέθεσαν το αίτημα για διαγραφή του Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν κάνουν πίσω. «Θα είναι μία επίπονη διαδικασία, αλλά εμείς θα επιμείνουμε», δηλώνει στην Deutsche Welle ο Αλί Κάαν Σεβίντς, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης στο Έσεν Φρόντχαουζεν-Άλεντορφ.
Επιφυλάξεις από τους συνταγματολόγους
Πολλοί ειδικοί εκφράζουν πάντως ενδοιασμούς για την «υπόθεση Σρέντερ». Όπως λέει στην Deutsche Welle ο Μάρτιν Μόρλοκ, ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και ειδικός στο δίκαιο των πολιτικών κομμάτων, «είναι προβληματικό να θέτεις ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για μία συμπεριφορά, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του κόμματος υπό τη στενή έννοια». Επιπλέον, αναφέρει ο καθηγητής Μόρλοκ, «η συμμετοχή σε ένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να περιορίζει την ελευθερία της γνώμης, ούτε την ελευθερία του επαγγέλματος και το δικαίωμα προς εργασία».
«Χαλαρά» συνεχίζει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Ο ίδιος ο πρώην καγκελάριος λέει ότι αναμένει «με ηρεμία» το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας. «Είμαι και θα παραμείνω σοσιαλδημοκράτης» δηλώνει στο περιοδικό DER SPIEGEL. Λίγο πριν είχε ανακοινώσει, ότι θα αποχωρήσει από το εποπτικό συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, ενώ δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για το εποπτικό συμβούλιο της Gazprom.
culpanews.gr με πληροφορίες από τη Deutsche Welle