Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους επιδημιολόγους η μετάλλαξη Δέλτα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, σήμερα (11/7) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 1.465 με τα 640 να εντοπίζονται στην Αττική.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς όπως επισημαίνουν ότι το νέο κύμα αναμένεται να είναι σφοδρό, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να φτάσουν τα 18.000 ημερησίως τον Οκτώβριο, εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με επιτάχυνση εμβολιασμών.
«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Αυτό που αναφέρει το διάγραμμα αναφέρεται στο φθινόπωρο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.
«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το πράξουν άμεσα.
“Διχασμένη” η Αττική στους εμβολιασμούς
Μέσα σε αυτό το κλίμα “διχασμένη” φαίνεται η Αττική, όσον αφορά τους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
- στην Δυτική Αττική, το ποσοστό εμβολιασμένων με μία δόση είναι 21,09% κι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 16,29%,
- στην Ανατολική Αττική, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21,97% και 15,88% &
- στον Πειραιά, έχει κάνει μία δόση το 28,43% κι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 22,88%.
Στον αντίποδα βλέπουμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων
- στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου ήδη έχει κάνει μία δόση το 81,27% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 59,88% των κατοίκων τους. Οι διαφορές, εντυπωσιακές.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν έναν ιδιότυπο κοινωνικό διαχωρισμό ο οποίος παράγεται από την ίδια την κοινωνία. Στις περιοχές στις οποίες διαμένουν κατά τεκμήριο κοινωνικά στρώματα που είναι πολύ περισσότερο εύπορα, μορφωμένα, εξωστρεφή και φροντίζουν περισσότερο για την υγεία τους, ο εμβολιασμός τρέχει.
Αντίθετα στις φτωχότερες περιοχές, στις οποίες διαμένουν και πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλότερα εισοδήματα και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά, ο εμβολιασμός καθυστερεί δραματικά.