Συρία: Η Δαμασκός στα χέρια των ανταρτών – Εγκατέλειψε τη χώρα ο Άσαντ

Οι ανταρτικές δυνάμεις στη Δαμασκό ανακοίνωσαν ότι τερμάτισαν την κυριαρχία του Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρονται. “Η μεγάλη συριακή επανάσταση πέρασε από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που να αρμόζει στις θυσίες του λαού της”, πρόσθεσαν σε δήλωση τους.

Οι αντάρτες αναφέρουν, ότι τα δημόσια ιδρύματα θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη του πρώην πρωθυπουργού μέχρι να παραδοθούν επίσημα. Λίγο νωρίτερα σήμερα (8/12) ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είχε δηλώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Μοχάμεντ Τζαλάλι θα συνεχίσει να επιβλέπει τους κρατικούς θεσμούς μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας, σηματοδοτώντας προσπάθειες να εξασφαλισθεί μια εύτακτη μετάβαση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άσαντ έχει φύγει από τη Δαμασκό με αεροπλάνο για άγνωστο προορισμό. Η οικογένεια Άσαντ διοικούσε τη Συρία για 53 χρόνια με ιδιαίτερα αυταρχικό τρόπο. Τώρα αυτό έφτασε στο τέλος του. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέλαβε την εξουσία το 2000, αφού ο πατέρας του κυβέρνησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δεκατρία χρόνια, κατέπνιξε βάναυσα μια ειρηνική, υπέρ της δημοκρατίας εξέγερση – η οποία μετατράπηκε σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ποιος έλεγχε τη Συρία τώρα;

Την περασμένη Τετάρτη (4/12), μια ισλαμιστική αντικυβερνητική ομάδα που ονομάζεται Hayat Tahrir al-Sham (HTS) οδήγησε με επιτυχία μια μεγάλη επίθεση στα βορειοδυτικά, μαζί με συμμαχικές φατρίες.

Οι αντάρτες κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, και στη συνέχεια σάρωσαν προς τα νότια στον αυτοκινητόδρομο προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, καθώς ο συριακός στρατός κατέρρευσε. Πολλοί Σύροι λένε ότι αισθάνονται μια νέα αίσθηση ελευθερίας – αν και κάποιοι ανησυχούν για το μέλλον.

Για χρόνια, φαινόταν ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας στη Συρία είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού η κυβέρνηση του Άσαντ είχε ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων της Συρίας με τη βοήθεια της Ρωσίας, του Ιράν και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στον θύλακα κυριαρχούσε το HTS, αλλά μια σειρά συμμαχικών ανταρτών και ομάδων τζιχαντιστών είχαν επίσης βάση εκεί. Φατρίες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία – γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) – έλεγχαν επίσης εδάφη εκεί με την υποστήριξη των τουρκικών στρατευμάτων.

Τι είναι το Hayat Tahrir al-Sham (HTS);

Η ισλαμιστική μαχητική ομάδα ιδρύθηκε το 2012 με διαφορετικό όνομα, Μέτωπο al-Nusra, και ορκίστηκε πίστη στην Αλ Κάιντα το επόμενο έτος. Το Μέτωπο Αλ Νούσρα θεωρήθηκε ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες που στράφηκαν εναντίον του Προέδρου Άσαντ. Αλλά η τζιχαντιστική ιδεολογία της φαινόταν να είναι η κινητήριος δύναμή της και όχι ο επαναστατικός ζήλος – και θεωρήθηκε εκείνη την εποχή ως σε αντίθεση με τον κύριο συνασπισμό των ανταρτών, γνωστό ως Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Το 2016, η Αλ Νούσρα διέκοψε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα και πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ όταν συγχωνεύθηκε με άλλες φατρίες ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες χώρες συνεχίζουν να θεωρούν το HTS ως θυγατρική της Αλ Κάιντα και συχνά το αναφέρουν ως Μέτωπο al-Nusra.

Το HTS εδραίωσε τη δύναμή του στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι συντρίβοντας τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένων των πυρήνων της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Δημιούργησε τη λεγόμενη Συριακή Κυβέρνηση Σωτηρίας για τη διαχείριση της επικράτειας σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο.

Ο επικεφαλής των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είπε σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή ότι «στόχος της επανάστασης παραμένει η ανατροπή αυτού του καθεστώτος» και ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση βασισμένη σε θεσμούς και ένα «συμβούλιο επιλεγμένο από τον λαό».

Γαλλία και Γερμανία χαιρετίζουν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

«Το τέλος του Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση» ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, προειδοποιώντας να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών».

«Η χώρα δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στα χέρια άλλων ριζοσπαστών, όποια μορφή και αν παίρνουν αυτοί. Καλούμε όλες τις πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Σύρους» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Αναλένα Μπέρμποκ.

Η Γαλλία χαιρέτισε επίσης «την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσε τους Σύρους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.

Με πληροφορίες από BBC