Ξεκινά σήμερα 16:00 ώρα Ελλάδος στο Παρίσι, η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά και της Ελλάδας. Την πρόσκληση απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη τελευταία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύει την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη, ότι αναγνωρίζεται πλέον ο ρόλος της Ελλάδος ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Επίσης σημειώνουν, τη συμβολή της χώρας μας στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, καθώς και ότι μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα είμαστε ο κοντινότερος γείτονας.
Οι θέσεις της Ελλάδος
Ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, είχε τονίσει στους συνομιλητές του, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα επιφέρει συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία, προσπάθησε να εκβιάσει, απειλώντας ότι εάν προσκληθεί η Αθήνα και η Λευκωσία, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει. Ωστόσο οι Γάλλοι αγνόησαν τις απειλές, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δηλώνει, ότι τελικά θα συμμετάσχει με τον υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, από τη Λιβύη
Ποιοι θα συμμετέχουν
Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία διοργανώνει από κοινού με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά). Επίσης έχουν προσκληθεί η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία, εκπρόσωποι του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η Ρωσία με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Αίγυπτος με τον πρόεδρο Σίσι, οι νότιοι γείτονες της Λιβύης (Τσαντ, Νίγηρας και Σουδάν), η Ιορδανία, η Μάλτα, το Κατάρ και η Ισπανία.
Στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη συμφωνίας των συμμετεχόντων που αφορά στο χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής εκλογών και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.