Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (ICR) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα ανακοίνωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank στη βαθμίδα ‘B+’ από ‘B’ και της Τράπεζας Πειραιώς στη βαθμίδα ‘B’ από ‘B-‘. Οι προοπτικές είναι σταθερές και για τις τέσσερις τράπεζες.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας βασίστηκε στις προβλέψεις του, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό, προσθέτει, αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά και ζήτηση πιστώσεων και τη μεγαλύτερη διάθεση των επενδυτών να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, βοηθώντας τις τράπεζες να τα ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους.
Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν, ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στα περιθώρια και τις προμήθειες έως τα τέλη του 2022. Το αυξημένο κόστος κινδύνου των επόμενων μηνών αναμένεται να καλύψει τις πρόσθετες προβλέψεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των NPEs, με το default rate να αναμένεται κοντά στο 20%-25%.
«Κατά την άποψή μας, η ορατή αύξηση των εγχώριων καταθέσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη εξυγίανση των ισολογισμών τους και τις νομισματικές εξελίξεις, όπως της πρόσβαση σε δανεισμό από το πρόγραμμα TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησαν σε βελτίωση της χρηματοδότησης και των δεικτών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει ο οίκος. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η κεφαλαιακή ποιότητα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων», προσθέτει ο S&P.