Σαρωτική νίκη των Εργατικών – Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ

Tο Εργατικό Κόμμα κέρδισε τις γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο με συντριπτική πλειοψηφία, με τον Κιρ Σταρμερ (Keir Starmer) να είναι ο νέος πρωθυπουργός.

Μετά από 14 χρόνια, οι Συντηρητικοί χάνουν την εξουσία σε μια καταστροφική ήττα – ετοιμάζονται για τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία τους. “Η αλλαγή αρχίζει τώρα”, λέει ο Starmer. Ο Ρίσι Σουνάκ λέει ότι η Βρετανία έχει εκδώσει μια «καταθλιπτική ετυμηγορία»

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα το Εργατικό Κόμμα είχε εξασφαλίζει 412 έδρες, δηλαδή πολύ περισσότερες από τις 326 που είναι απαραίτητες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και να μπορέσει να σχηματίσει μόνο του την επόμενη βρετανική κυβέρνηση.

Το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ από την αρχή του 20ού αιώνα εκλέγοντας 121 εκλεγμένους βουλευτές, 250 λιγότερους  από τους 365 που είχε εκλέξει πριν από πέντε χρόνια υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Τρίτη δύναμη στο βρετανικό Κοινοβούλιο αναδεικνύονται οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) με 71 βουλευτές, αυξάνοντας την δυναμή με κατά 63 βουλευτές  τεράστια κέρδη, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) χάνει 38 έδρες. Ο ηγέτης του Μεταρρυθμιστικού Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ ατην όγδοη προσπάθεια του εκλέγετε βουλευτής.

Οι απώλειες των Συντηρητικών υψηλού προφίλ περιλαμβάνουν την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας, τον Υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ και την Πένυ Μορντάντ.

Κιρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός 

Ο Κιρ Στάρμερ είναι και επίσημα ο 58ος πρωθυπουργός μετά από την ακρόασή του από τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Λίγο μετά τις 14:30 αποχώρησε από το παλάτι με προορισμό την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από εκατοντάδες φίλους των Εργατικών.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός και μεγάλος ηττημένος των εκλογών Ρίσι Σούνακ, στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών.