Λένε πως κάθε επιχειρηματικό σχέδιο είναι για τον επιχειρηματία, ότι ένας πίνακας ζωγραφικής για τον ζωγράφο. Όταν κιόλας το επιχειρηματικό σχέδιο έχει να κάνει με την ίδια την τέχνη, τότε ενδέχεται ο επιχειρηματίας να βιώσει κάποια πολύ δυνατά και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Όχι μόνο γιατί, η επένδυση στην τέχνη είναι μια από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις, αλλά επειδή, καταφέρνει να συνδυάσει δυο υπέροχους κόσμους δημιουργίας και έμπνευσης.
Μάλλον, αυτό έχει αντιληφθεί και ο Ρώσος μεγιστάνας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης του πανέμορφου Σκορπιού, που όπως όλα δείχνουν είναι αποφασισμένος να μετατρέψει το νησί του σε art island. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης στον κόσμο ο ίδιος, με τη προσωπική του συλλογή να καταγράφει έργα δημιουργών παγκόσμιου καλλιτεχνικού αναστήματος, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ανρί Ματίς, φαίνεται να γνωρίζει καλά την επενδυτική δυναμική του νέου μεγαλόπνοου πλάνου του.
Το αρχικό σχέδιο του project έκανε λόγο για μια επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ που θα αναβάθμιζε το νησί και την ευρύτερη περιοχή και ευελπιστούσε να την αναδείξει σε ελληνικό «Μόντε Κάρλο». Στόχος του Ρώσου μεγιστάνα ήταν η δημιουργία ενός επίγειου παράδεισου για κροίσους και μεγιστάνες που θα απολάμβαναν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και μια υπερπολυτελή ιδιωτικότητα. Το εν λόγω project θα περιλάμβανε VIP σουίτες και επαύλεις, εμβαδού από 500 έως 1.200 τ.μ., spa, προπονητικό κέντρο και εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδότοπους, τεχνητή λίμνη, υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης εκατοντάδων επισκεπτών και υποδομές για την εξυπηρέτηση του προσωπικού.
Σε αυτή λοιπόν την αρχική ιδέα, έρχεται να προστεθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα δώσει καλλιτεχνική χροιά στο τελικό αποτέλεσμα του project. Η μετατροπή του Σκορπιού, που βρίσκεται απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας, σε «art island», εκτοξεύει το κόστος του επενδυτικού πλάνου στα 400 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον 265 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αρχικό πλάνο, αποσκοπούν στη δημιουργία πολιτιστικών και καλλιτεχνικών χώρων πάνω στο νησί, αλλά και την ανάδειξη του νησιού σε κορυφαίο προορισμό ultra-high profile συλλεκτών έργων τέχνης.
Οι δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν από την επιτυχία του εγχειρήματος είναι πέρα από σημαντικές. Αρκεί να γίνουν αντιληπτές. Τόσο σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, η περιοχή αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο, αφού έτσι και αλλιώς η Λευκάδα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όσο και για το γεγονός πως η ευρύτερη κτηματαγορά αποκτά ένα νέο ειδικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, η Λευκάδα που φημίζεται ως το νησί των ποιητών και της τέχνης αποκτά την δυνατότητα να επανασυστηθεί ως τον τόπο που διαχρονικά αγαπά και προωθεί τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση, «αγκαλιάζοντας» το εγχείρημα του Ρώσου μεγιστάνα να μετατρέψει τον Σκορπιό σε «νησί τέχνης».
Οι άνθρωποι που βλέπουν την επιχειρηματικότητα ως τέχνη και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τις επενδυτικές προοπτικές της τέχνης, αυτοί θ’ αλλάξουν την Ελλάδα. Είτε πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς, που μπορούν να διευκολύνουν τέτοια σπουδαία επιχειρηματικά πλάνα και αποφεύγουν πιθανά γραφειοκρατικά εμπόδια – εμπόδια που συχνά, δημιουργούν ένα αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον και παράλληλα βάζουν φρένο στην αξιοποίηση των ακινήτων, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες που έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν τα πολυεπίπεδα κέρδη που μπορούν να επέλθουν.