Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC, από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, επικαλούμενο στοιχεία από τον ΟΗΕ.
Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Unicef, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, πιστεύει ότι περίπου οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά και νέοι.
Σε ποιες χώρες καταφεύγουν οι πρόσφυγες της Ουκρανίας;
Οι πρόσφυγες περνούν σε γειτονικές χώρες στα δυτικά, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, μέχρι τις 13 Μαρτίου:
- Η Πολωνία είχε δεχθεί 1.720.227
- Ουγγαρία 255.291
- Σλοβακία 204.862
- Μολδαβία 106.994
- Ρουμανία 84.671 (στις 8 Μαρτίου)
- Ρωσία 131.365
- Λευκορωσία 1.226, ενώ
- περισσότερα από 304.000 άτομα έχουν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Joung-ah Ghedini-Williams, η οποία βρίσκεται στη Βαρσοβία, δήλωσε στο BBC, ότι περνούν τα σύνορα της Πολωνίας κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν αναμονή 24 ωρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά ταξίδευαν με μακρινούς συγγενείς ή μέλη της οικογένειας που επέστρεψαν στην Ουκρανία αφού τα άφησαν.
Πόσοι Ουκρανοί είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι;
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,85 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας, αναφέρει ο ΟΗΕ. Αυτό περιλαμβάνει 200.000 στην πόλη Lviv, στα δυτικά της χώρας – ο δήμαρχος εκεί είπε ότι έχει φτάσει στο όριο της ικανότητάς του να βοηθά τους πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά, ότι 12 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Ουκρανίας θα χρειαστούν βοήθεια. Η ΕΕ πιστεύει ότι ο αριθμός των προσφύγων συνολικά θα μπορούσε να ανέλθει στα επτά εκατομμύρια.
Αναφέρει, ότι οι άνθρωποι στη νότια Ουκρανία χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια όπως κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και θέρμανση, και ότι τα τρόφιμα, το νερό και το καταφύγιο χρειάζονται απεγνωσμένα στα ανατολικά.
Ο ΟΗΕ τονίζει, ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Ουκρανίας «όπου είναι απαραίτητο και δυνατό». Αυτή περιλαμβάνει: παράδοση προμηθειών από τα δυτικά προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και μουσαμάδων για σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς παρέχοντας πτυσσόμενα κρεβάτια σε άτομα σε καταφύγια βομβών δημιουργία σημείων υποδοχής και διέλευσης για εσωτερικά εκτοπισμένους.