Όταν σκέφτεσαι ένα σπίτι, σου έρχεται στο μυαλό μια στιβαρή σταθερή κατασκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κτίρια ονομάζονται και ακίνητα. Παρ’ όλα αυτά πολλά κτίρια είναι σχεδιασμένα να κινούνται, προκειμένου να είναι σταθερά και ασφαλή!
Μια ευλύγιστη κτιριακή κατασκευή δεν αντιστέκεται στις δυνάμεις της φύσης, αλλά απορροφά τις δρώσες δυνάμεις ενός σεισμού για παράδειγμα. Για τον λόγο αυτό, κατασκευάζονται κτίρια από περισσότερα μέρη, που να μπορούν να κινηθούν μεταξύ τους, ή τοποθετούνται πάνω σε αναρτήσεις που απορροφούν τους κραδασμούς των σεισμών ή εφοδιάζονται με ένα αντίβαρο.
Αυτή η τεχνική έχει εφαρμοστεί και στο “Ταϊπέι 101”, έναν ουρανοξύστη που βρίσκεται στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν. Το κτήριο είχε επισήμως το τίτλο του ψηλότερου κτηρίου από το 2004 μέχρι τα εγκαίνια του Μπουρτζ Χαλίφα στις 4 Ιανουαρίου 2010.
Έχει ύψος 508 μέτρα και θεωρείται ανθεκτικό, γιατί είναι ευλύγιστο. Εάν το κτίριο γείρει λόγω καταιγίδας, ισχυρών ανέμων ή σεισμού, ένας εκκρεμές βάρους 660 τόνων, που είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό του κτηρίου από τον 91 έως τον 87 όροφο, λειτουργεί σαν αντίβαρο στην κίνηση αυτή. Έτσι ο ουρανοξύστης θα μπορέσει να λυγίσει όπως ένα καλάμι μπαμπού, χωρίς να καταρρεύσει – άλλωστε το καλάμι μπαμπού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την εξωτερική όψη του κτηρίου.
Τα υψηλότερα κτίρια του κόσμου είναι λοιπόν ασφαλή, διότι είναι ευλύγιστα. Αντί να αντιμετωπίζουμε τις δυνάμεις με αντίσταση, όπως συνέβαινε παλαιότερα, τις απορροφούμε και τις οδηγούμε μακριά. Έτσι σήμερα μπορούμε να κτίσουμε βασισμένοι σε δικλείδες ασφάλειας που πριν λίγο καιρό ήταν ασύλληπτες.
Από το πως τα κτήρια “τοποθετούνται και διαχειρίζονται” αποτελεσματικά τις εξωτερικές συνθήκες μπορούμε να αντλήσουμε ιδέες για τις επιχειρήσεις. Πώς θα κατασκευαστούν, πως θα λειτουργούν, πώς θα αντιμετωπίζουν τους κινδύνους.
Κεντρική προϋπόθεση η προσαρμοστικότητα. Ο πρώτος και βασικός όρος για την επιβίωση.
Ο δεύτερος, ότι κάνουμε να το κάνουμε σβέλτα. Ο χρόνος αλλά και η χρονική στιγμή έχουν μεγάλη σημασία. Αλλά και ο χρόνος επαναφοράς στην “ισορροπία” έχει επίσης σημασία.
Και τρίτο, ότι δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε εσωτερικά, εξουδετερώνοντας το, το οδηγούμε εκτός, αγοράζοντας ασφάλεια.
Σε ένα κόσμο μεταβλητό, αβέβαιο, περίπλοκο και ασαφή το να είσαι smart είναι ζήτημα επβίωσης. Smart είναι αυτός που ψάχνει για την καλύτερη δυνατή λύση με λογικό κόστος. O ιός είναι πονηρός με εκθετική συμπεριφορά. Με smart προσέγγιση όμως, στη ζωή και τις επιχειρήσεις, θα κερδίσουμε!
Το άρθρο αυτό αποτελεί το έβδομο κατά σειρά της πρωτοβουλίας Exponential Era.
Η σειρά των άρθρων προδημοσιεύτηκαν στο Banks.com.gr