Έπιπλα εποχής, άμαξες, παλιές φωτογραφίες, παιδικά παιχνίδια, καθώς και σπάνια μπουκάλια κόκκινου κρασιού 70 ετών, με την επιγραφή «Δεκέλεια». Αντικείμενα που θυμίζουν την αίγλη και το μεγαλείο μίας αξέχαστης εποχής. Τότε που η τέως βασιλική οικογένεια, ζούσε στα θερινά ανάκτορα του κτήματος Τατοΐου. Αυτά και άλλα πολλά αποκάλυψαν, οι εργασίες που γίνονται εδώ και ένα χρόνο στο Τατόΐ.
Το Τατόΐ σε αριθμούς
Το συνολικό εμβαδόν του κτήματος φτάνει τα 47.000 στρέμματα, εντός του οποίου βρίσκονται 55 συνολικά κτίρια, με τα 27 από αυτά, να έχουν κηρυχθεί ιστορικά μνημεία από το 2003. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περί τα 60.000 κινητά αντικείμενα, τα οποία είναι στη διαδικασία συντήρησης.
Τι θα δούμε στα θερινά Ανάκτορα Τατοΐου
Τα κύρια κτήρια που θα αναδειχθούν είναι το Βουτυροκομείο, η Οικία του Φροντιστή, το κτήριο των Τηλεπικοινωνιών, η οικία Στούρμ, το κτήριο του Αρχικηπουρού και το συγκρότημα στάθμευσης. Παράλληλα ο στάβλος του Γεωργίου Α’, που έχει εκκενωθεί μαζί με το Ανάκτορο, το νέο Βουστάσιο και το Ιπποστάσιο, θα αποτελούν το μουσειακό πυρήνα με το κτηριακό τους σύνολο είναι 2.500 τμ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, αποκαλύφθηκαν 8 άμαξες και 4 παϊτόνια (είδος ελαφριάς άμαξας). Επίσης οι συντηρητές πρόσφεραν τις “φροντίδες” τους, στον πολυτελή στόλο τεσσάρων οχημάτων “Rolls Royce” και 2 ηλεκτροκίνητων τρίκυκλων, της τέως βασιλικής οικογένειας.
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν και οι σωστικές ενέργειες στο κτίριο του Ανακτόρου, όπως η αποκατάσταση και στεγάνωση της στέγης, αλλά και η προστασία των ξύλινων δαπέδων. Παρεμβάσεις γίνονται και στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς προχωρά η κοπή των επικίνδυνων δέντρων για τα κτήρια, η διαμόρφωση μονοπατιών αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων.
Πολιτιστικές δράσεις που θα φιλοξενηθούν
Σύμφωνα με τη μελέτη ελήφθησαν 18 παραδείγματα από αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού. Όλες οι πολιτιστικές δράσεις, θα φιλοξενούνται στην ανακτορική ενότητα του κτήματος.
Στα συνοδευτικά κτήρια θα λειτουργήσουν χώροι ευεξίας, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα, ξενώνες πολυτελείας. Παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι άθλησης, λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων, μέχρι και δημιουργία ελληνικού αμπελώνα. Ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται για προβολές συναφούς ιστορικού υλικού.
Οι Χορηγίες και η Μελέτη Βιωσιμότητας
Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο δωρεές «και ευελπιστούμε και σε άλλες» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη. Η πρώτη χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αθανάσιου Λασκαρίδη και αφορά τη μελέτη σκοπιμότητας για το σύνολο αξιοποίησης και ανάδειξης των 47.000 στρεμμάτων. Η άλλη χορηγία είναι από τον κο Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος διέθεσε τα χρήματα για την παραγγελία δύο μεγάλων υποδομών αποθήκευσης (tolls). Τέλος στο πλευρό της Υπουργού, βρίσκεται και ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, που διαθέτει όλες του τις δυνάμεις, για να βοηθήσει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη, παρουσιάζοντας τη Μελέτη Βιωσιμότητας, για την ανάπτυξη του κτήματος Τατοΐου τονίζει, ότι ο κύριος χαρακτήρας του κτήματος, είναι να αποτελεί ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Να γίνει ελκυστικός και προσβάσιμος, για όλες τις ηλικίες και καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πέντε (5) είναι οι Θεματικές ενότητες, με ενιαίο χαρακτήρα και ταυτότητα με σκοπό να προσελκύσει περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως: Ιστορία και Πολιτισμός, Υπαίθρια Άθληση, Αγροτική Οικονομία, Έρευνα και Γνώση και Ευεξία – Ηρεμία.
Θυμίζουμε ότι το Θερινό Ανάκτορο θα λειτουργήσει ως μουσείο, με πιθανή έναρξη λειτουργίας έως τις 31.12.2023.
Δείτε εδώ τη συνοπτική παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας των Θερινών Ανακτόρων
Δείτε στα παρακάτω videos τη συντήρηση των αυτοκινήτων της πρώην βασιλικής οικογένειας: