Η Ρομποτική είναι ένας κλάδος της μηχανικής, που έχει ως αντικείμενο, τη μελέτη των μηχανών. Ασχολείται με τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη χρήση ρομπότ, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιστήμη των υπολογιστών, τον προγραμματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.
Η λέξη ρομπότ προήλθε από τη λέξη Robota …που σημαίνει εργασία!
Ρομποτικές σκούπες, που μέσω της δικής μας «φωνητικής εντολής» …σκουπίζουν το σπίτι μας. Μετακίνηση οχημάτων, χωρίς οδηγό!
Τμήματα Ρομποτικής Χειρουργικής, που διαθέτουν τα φημισμένα ρομπότ: «Da Vinci Xi», τα οποία λόγω των χειρουργικών τους βραχιόνων, έχουν πρόσβαση και στα πιο μικροσκοπικά σημεία του ανθρώπινου σώματος.
Ο πρώτος «Πανελλήνιος» Διαγωνισμός του Πλαίσιο Computers
Ο διαγωνισμός Ρομποτικής «Plaisiobots : The Race», προσκαλεί μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και φοιτητές, να λάβουν μέρος σε μία συναρπαστική και ξεχωριστή εμπειρία. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι, η ανάδειξη της ρομποτικής και η εφαρμογή της, στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας. Αρκεί οι συμμετέχοντες, δηλαδή οι νέοι εκκολαπτόμενοι μηχανικοί, με τον συνδυασμό της Φυσικής, της Τεχνολογίας και των Μαθηματικών (S.T.E.A.M.) να έχουν σκεφθεί μία «μεγάλη ιδέα» ρομποτικής εφαρμογής. Διεκδικώντας μία επίσκεψη, στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Θεματολογία του Plaisiobots: The Race
Το θέμα για τους μαθητές που θα λάβουν μέρος, είναι: «Το Ρομπότ: ένα εργαλείο εκπαίδευσης», ενώ για τους επίδοξους φοιτητές, είναι: «Το Ρομπότ: υποβοηθά τον άνθρωπο στην εργασία του». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Ιουλίου 2021.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας ξεκινά η αξιολόγηση των ομάδων, από μία πενταμελή επιτροπή, στην οποία θα βρίσκεται και η κα Διάνα Βουτυράκου… Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ρομποτικής!
Φάσεις του Διαγωνισμού Ρομποτικής
Τρείς θα είναι οι φάσεις του «Plaisiobots: The Race». Οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν την ιδέα τους , η οποία θα βαθμολογηθεί, με βάση τα εξής κριτήρια: ο κοινωνικός αντίκτυπος, η υλοποιησιμότητα της ιδέας και η έρευνα που πραγματοποιήθηκε.
Στην Πρώτη φάση, θα προκριθούν: 5 ομάδες από την κατηγορία μαθητών και άλλες 5 ομάδες, από την κατηγορία των φοιτητών. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στην Δεύτερη φάση, του διαγωνισμού: οι ομάδες που κατάφεραν και προκρίθηκαν, θα λάβουν την καθοδήγηση της Ομάδας Ρομποτικής του ΠΛΑΙΣΙΟ, η οποία απέσπασε τον Δεκέμβριο του 2020, το Χρυσό Μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής!
Στην Τρίτη και τελική φάση, του διαγωνισμού: οι συμμετέχοντες με ανθρώπους του επιχειρηματικού και τεχνολογικού χώρου, θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται για την παρουσίαση του Ρομποτικού Prototype. Θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και θα αναδείξει τις 2 τελικές ομάδες που θα βρεθούν στην πρώτη θέση. Αυτές, θα κερδίσουν και το πρώτο έπαθλο. Δηλαδή το πολυπόθητο εισιτήριο για το ΜΙΤ στην Βοστώνη!
Έχοντας την ευκαιρία, να επισκεφθούν εργαστήρια του πανεπιστημίου, να γνωρίσουν καταξιωμένους διεθνώς καθηγητές και Start –Ups που ξεκίνησαν από τον ΜΙΤ.
Μην χάνετε χρόνο λοιπόν! Αν έχετε μία ξεχωριστή ιδέα, που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και κατ’ επέκταση και ολόκληρου του πλανήτη, οργανώστε μία ομάδα και σκεφτείτε μία εφευρετική ευρεσιτεχνία!
Διαβάστε εδώ τον ενημερωτικό οδηγό του Διαγωνισμού «Πλαίσιο Robots»: