Πελέ: Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο θρύλος του ποδοσφαίρου

Ο Edson Arantes do Nascimento, πιο γνωστός ως Pele

“Έφυγε” o θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και της Βραζιλίας Πελέ, αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, σε ηλικία 82 ετών (γεννημένος 23/10/1940), αφού πάλεψε για περισσότερο από ένα χρόνο με τον καρκίνο του παχέoς εντέρου.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με τα νεφρά και τον προστάτη. Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από το παχύ έντερο τον Σεπτέμβριο του 2021 στο νοσοκομείο Albert Einstein στο Σάο Πάολο, αφού ο όγκος εντοπίστηκε σε εξετάσεις ρουτίνας. Εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο στα τέλη Νοεμβρίου 2022.

Την Πέμπτη η κόρη του, Kely Nascimento δημοσίευσε μια φωτογραφία με τα χέρια της οικογένειας του Πελέ στο σώμα του στο νοσοκομείο και έγραψε: “Ό,τι είμαστε … είμαστε χάρη σε σένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη”

Η ανακοίνωση της οικογένειας 

“Η έμπνευση και η αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τον κόσμο με την ευφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, πραγματοποίησε κοινωνικά έργα σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που ο ίδιος πίστευε περισσότερο ότι είναι η θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη. Το μήνυμά του σήμερα γίνεται παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα “.

Το 2000 ο Πελέ ανακηρύχθηκε από τη FIFA ο παίκτης του αιώνα

Του πιστώνεται, ότι σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 1.281 γκολ σε 1.363 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια μιας 21χρονης καριέρας, συμπεριλαμβανομένων 77 γκολ σε 92 αγώνες για τη χώρα του, ενώ είναι Ο μόνος παίκτης που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο τρεις φορές (το 1958, το 1962 και το 1970). Το 2000 ο Πελέ ανακηρύχθηκε από τη FIFA ο παίκτης του αιώνα.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας δήλωσε: “Ο Πελέ ήταν πολύ περισσότερο από τον καλύτερο αθλητή όλων των εποχών. Ο βασιλιάς μας του ποδοσφαίρου ήταν ο μεγαλύτερος εκφραστής μιας νικήτριας Βραζιλίας, που ποτέ δεν φοβήθηκε όταν αντιμετώπισε δυσκολίες. Υποσχέθηκε στον πατέρα του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και μας χάρισε τρία. Ο Βασιλιάς μας έδωσε μια νέα Βραζιλία και είμαστε τόσο ευγνώμονες για την κληρονομιά του. Ευχαριστούμε, Πελέ.”

Σε ηλικία 17 ετών κέρδισε με τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο 1958

Ο Edson Arantes do Nascimento, πιο γνωστός ως Pele, έγινε παγκόσμιος σταρ όταν, σε ηλικία 17 ετών, βοήθησε τη Βραζιλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στη Σουηδία. Σκόραρε το μοναδικό γκολ σε μια νίκη με 1-0 επί της Ουαλίας στα προημιτελικά, ένα χατ-τρικ εναντίον της Γαλλίας στον ημιτελικό και δύο σε έναν θρίαμβο 5-2 επί των γηπεδούχων στον τελικό.

Ο Πελέ είχε κάνει το ντεμπούτο του στην ομάδα της Σάντος δύο χρόνια νωρίτερα σε ηλικία 15 ετών, σκοράροντας σε μια νίκη 7-1 επί της Κορίνθιανς ντε Σάντο Αντρέ. Ήταν το πρώτο από τα 643 γκολ που θα σημείωσε για τον σύλλογο σε επίσημες διοργανώσεις τα τελευταία 19 χρόνια, αν και η Santos ισχυρίζεται ότι το σύνολο είναι πάνω από 1.000, αν ληφθούν υπόψη και οι φιλικοί αγώνες .

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, ο Πελέ, ήταν 21 ετών, σημείωσε ένα λαμπρό ατομικό γκολ σε μια νίκη 2-0 επί του Μεξικού, αλλά τραυματίστηκε στον επόμενο αγώνα και αναγκάστηκε να παρακολουθήσει την ομάδα του να υπερασπίζεται τον τίτλο τηςαπό τον πάγκο.

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας του με τις νίκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το πιο εμβληματικό του. Αφού αποβλήθηκε από το τουρνουά του 1966 στην Αγγλία, ήταν το επίκεντρο μιας συναρπαστικής επιθετικής ομάδας που σάρωσε τον τίτλο το 1970, σημειώνοντας το εναρκτήριο γκολ στη νίκη με 4-1 επί της Ιταλίας στον τελικό.

Οι μαγικές στιγμές του Pele καθόρισαν την ιστορία του αθλήματος

Από τα χαρούμενα δάκρυά του στο στήθος του συμπαίκτη του Nilton Santos, μέχρι την αγκαλιά του με τον αρχηγό της Αγγλίας Bobby Moore, οι μαγικές στιγμές του Pele έχουν περάσει στην ιστορία και καθόρισαν την πορεία του αθλήματος.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ομάδα των New York Cosmos, παίζοντας δίπλα στον Γερμανό θρύλο Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 Κάρλος Αλμπέρτο.

“Στη μουσική υπάρχει ο Μπετόβεν και τα υπόλοιπα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο Πελέ και οι υπόλοιποι”, είχε πει το 2000.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το BBC Sport το 2020, ο Πελέ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης, μπροστά από τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντιέγκο Μαραντόνα και Γιόχαν Κρόιφ.

Το μεγαλείο του μπορεί να μετρηθεί από το απλό γεγονός, ότι μπορούσε να κάνει το ποδόσφαιρο θέαμα φυσικής χάρης και ομορφιάς όταν έχανε, όσο και όταν σκόραρε.

Όπου και να παίζεται ποδόσφαιρο, το όνομα του Πελέ θα είναι συνώνυμο με αυτό.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC