Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) αναφέρει, ότι υπάρχουν πολυάριθμα περιστατικά, τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου, από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Η επιτροπή που συστάθηκε τον περασμένο μήνα από 45 από τις 57 συμμετέχουσες χώρες τον ΟΑΣΕ, εντόπισε αξιόπιστα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου για παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και άλλης ταπεινωτικής μεταχείρισης. Οι παραβάσεις συνέβησαν κυρίως σε περιοχές που βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας.
Διαπίστωσε επίσης, πολλαπλές παραβιάσεις στη συμπεριφορά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της δυσανάλογης χρήσης ορισμένων τύπων όπλων, όπως βόμβες διασποράς και πυρομαχικά με μεγάλη ακτίνα έκρηξης, που οδήγησαν σε θανάτους αμάχων και την καταστροφή πολιτικών αντικειμένων σε αδικαιολόγητη κλίμακα.
Παρά τις ρωσικές αρνήσεις, η έκθεση ανέφερε ότι η επίθεση στις 9 Μαρτίου στο Μαιευτήριο και στο Παιδικό Νοσοκομείο της Μαριούπολης έγινε από τη Ρωσία και οι υπεύθυνοι έχουν διαπράξει έγκλημα πολέμου. Η έκθεση εξέτασε προσεκτικά την επίθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι καταστράφηκαν επίτηδες.
Ανέφερε επίσης ότι και η επίθεση στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης στις 16 Μαρτίου κατά την οποία σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ήταν έγκλημα πολέμου.
Η επιτροπή δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα εάν η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αυτή καθεαυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτεταμένη ή συστηματική επίθεση εναντίον αμάχου πληθυσμού, αναφερόμενη όμως σε εγκλήματα όπως ο φόνος και ο βιασμός αυτά συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, υποστηρίζει, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις που παραβιάζουν το IHRL (διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα), και οι οποίες έχουν επανειλημμένα τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όπως στοχευμένες δολοφονίες, αναγκαστικές εξαφανίσεις ή απαγωγές αμάχων… προσόντα
Η αποστολή διαπίστωσε επίσης ορισμένες «παραβιάσεις» από την πλευρά της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, αλλά είπε ότι οι παραβιάσεις της Ρωσίας «είναι πολύ μεγαλύτερες στη φύση και την κλίμακα».
Οι παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία, είναι πολύ μεγαλύτερες σε κλίμακα και φύση, και η έκθεση ανέφερε ότι ορισμένες ενέργειες θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
culpanews.gr με πληροφορίες απο straitstimes