Σε υψηλό 20ετίας στο 48,69% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 (36,1%) .
Ο βασικός λόγος της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού στη γείτονα χώρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων που με τη σειρά τους παρέσυραν την κατάρρευση του νομίσματος στα τέλη του περασμένου έτους.
Η τούρκικη λίρα αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου το 2021 κατά 44%, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο 14%, με την επιδίωξη του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις πιστώσεις και τις εξαγωγές.
Να σημειωθεί, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από λίγες μέρες αντικατέστησε τον επικεφαλής της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας για τέταρτη φορά από το 2019, αναφέροντας ότι ήταν δυσαρεστημένος με τα στοιχεία των πρακτορείων που δείχνουν, ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που το κόμμα του ανέβηκε στην εξουσία, πριν από δύο δεκαετίες.
Ως απάντηση στη νομισματική αναταραχή, η κυβέρνηση αύξησε τις “διοικητικές” τιμές φέτος, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των διοδίων και των λεωφορείων, ενώ ο μηνιαίος κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 50%.
Οι τιμές που σχετίζονται με τις μεταφορές αυξήθηκαν κατά 68,9% από έτος σε έτος, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των ποτών εκτινάχθηκαν κατά 55,6%, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο στις σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία του Ερντογάν. Ο συνδυασμός πληθωρισμού και υποτίμησης του νομίσματος έχει κλονίσει την οικονομία της χώρας, έχει ανατρέψει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και έχει βαθύνει τη φτώχεια. Σύμφωνα με την Goldman Sachs ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 50% και να αγγίξει το 55% τους επόμενους μήνες του 2022, για να κλείσει το έτος στο 33% .
Διεθνείς αναλύτες των αγορών δυσκολεύονται να κατανοήσουν, πως θα μπορέσει η συγκεκριμένη νομισματική πολιτική του Ερντογάν να μειώσει τον πληθωρισμό, όταν αδυνατεί να αυξήσει τα επιτόκια. Άλλωστε είναι γνώστη η θέση του Τούρκου προέδρου, ότι μια πιθανή αύξηση στα επιτόκια βάσης, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, συνέπεια του οποίου θα είναι, να ανακοπεί η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, στην οποία πολλά έχει επενδύσει, ενόψει μάλιστα των εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί στα μέσα του 2023.
Πηγή: moneyview.gr