Σε σημερινή του έκθεση οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναφέρει ότι η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τον 7ετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό (Επόμενη Γενιά Ευρωπαϊκή Ένωση, NGEU), είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό. Η παραπάνω συμφωνία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της μέσα στο 2021. Αυτή είναι μια ακόμη θετική αναφορά στο ελληνικό αξιόχρεο μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το ταμείο «Επόμενη Γενιά ΕΕ) επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα είναι οι βασικοί αποδέκτες των επιχορηγήσεων του προγράμματος Next Generation EU, με 72 και 67 δις. ευρώ αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, ο Moody’s αναμένει ότι οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι η Βουλγαρία που θα λάβει ποσά που αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%). Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήραν το βέτο τους στην τελική συμφωνία, το οποίο είχαν επιβάλει επειδή αντιδρούσαν σε έναν μηχανισμό διασύνδεσης των πληρωμών από την ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Τέλος, παρόλο που ο Moody’s επισημαίνει ότι το πακέτο θα αυξήσει το χρέος της ΕΕ από κοντά στα 1 τρις. ευρώ το 2027, η συμφωνία συνάδει με την αξιολόγηση «Aaa» της ΕΕ και το σταθερό outlook που δίνει ο οίκος.