Με το κυπριακό ξεκινά την καθιερωμένη του εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο facebook, τονίζοντας πως «Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη»
«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν την συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός.
Στην συνέχεια προχωρά, όπως ο ίδιος σημειώνει, στην ανασκόπηση των «μεγάλων» και των «μικρών» ειδήσεων από το κυβερνητικό έργο της εβδομάδας και αναφέρετε στη νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος.
Για τα τιμολόγια ρεύματος
«Το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αυτό θα οδηγούσε σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σημειώνουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Έτσι, αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο. Θυμίζω ότι ήδη έχουμε διαθέσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος και ότι ο ελληνικός μηχανισμός για τη διακράτηση των υπερκερδών έγινε ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Ενώ, με ρύθμιση που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το σεβαστό ποσό που προκύπτει, γύρω στα 300 εκ. ευρώ, θα δοθεί για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά».
Για την οικονομία και τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα
Για την οικονομία ο Πρωθυπουργός επισημαίνει, τη νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από σταθερό σε θετικό από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από την Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο.
«Στην έκθεσή της Scope επισημαίνεται η ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, η επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας», επισημαίνει ενώ λέει πως αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. «Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», υπογραμμίζει.
Για δύο μεγάλα πρότζεκτ στην Αττική
Ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του μιλάει επίσης για δύο μεγάλα πρότζεκτ, τα οποία παίρνουν πλέον τον δρόμο της υλοποίησης: «Το ένα είναι το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και η κατασκευή ενός ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου που θα υπερβαίνει τα 18 χιλιόμετρα και θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Εκεί θα συγκεντρωθούν σε ενιαίο χώρο οι κατακερματισμένες υπηρεσίες 9 υπουργείων, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους για το Δημόσιο, αλλά θα αναζωογονήσει και το κέντρο της Αθήνας με νέες χρήσεις κατοικίας, πολιτισμού, τουρισμού αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.
Το δεύτερο μεγάλο έργο στο Λεκανοπέδιο είναι η κατασκευή ενός ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου που θα υπερβαίνει τα 18 χιλιόμετρα και θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα, από την «Εσπλανάδα» στο Μοσχάτο μέχρι το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Όπως και στο πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ, έτσι κι εδώ, χρειάστηκε να ξεπεραστούν μεγάλες δυσκολίες. Όμως τα καταφέραμε. Και τα δύο αυτά εμβληματικά έργα που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε από το μηδέν, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στον δημόσιο χώρο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας. Αλλά και της αξίας του επιτελικού κράτους που σχεδιάζει κεντρικά, προγραμματίζει έγκαιρα, και ωριμάζει τέτοια σύνθετα έργα που διαφορετικά δεν θα υλοποιούνταν ποτέ λόγω των πολλών συναρμοδιοτήτων και των ακόμα περισσότερων εμπλεκομένων φορέων».