Κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία το πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο του Δημητρίου Λακασά «Άνθρωπος 4.0. Για μια σοφή διαχείριση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».
Τι είναι επιτέλους αυτή η 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Αφορά τη βιομηχανία των ανεπτυγμένων χωρών ή μήπως μας αφορά όλους; Τα ερωτήματα που δημιουργεί η έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι πολλά και δύσκολα, η απάντηση όμως είναι απλή. Η σοφή διαχείριση της γνώσης θα αποτελέσει το σημείο-κλειδί στην επιτυχημένη εφαρμογή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο άνθρωπος έχει φθάσει σε μια καμπή της εξελικτικής του πορείας και βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε σταυροδρόμι, όπου καλείται να διαμορφώσει το μέλλον του.
Το βιβλίο Άνθρωπος 4.0 επιχειρεί μια διείσδυση στα άδυτα των νέων τεχνολογιών με μια απλή ματιά και με την ίδια ματιά βλέπει το μέλλον της ανθρωπότητας. Τάσσεται ξεκάθαρα και με επιχειρήματα υπέρ του ανθρώπου στο νέο δίλημμα «άνθρωπος ή μηχανή». Εν τέλει, θα επικρατήσει το φως ή το σκοτάδι στη νέα εποχή που έρχεται; Η μήπως αυτή η εποχή κιόλας ήρθε;
Tα κίνητρα για την συγγραφή του «Άνθρωπος 4.0»
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ο Δημήτριος Λακασάς απατώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, “Ποια ήταν τα κίνητρά σας ώστε να γράψετε ένα βιβλίο όπως το «Άνθρωπος 4.0»”, ανέφερε:
“Είναι γεγονός ότι η σκέψη να γράψω ένα βιβλίο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση τριγύριζε στο μυαλό μου τα τελευταία χρόνια. Γεννήθηκα σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η τεχνολογία, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα ήταν βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς μου, καθώς μεγάλωσα βλέποντας την εξέλιξη της οικογενειακής μας επιχείρησης, Olympia Electronics. Συνέχισα να παρακολουθώ συστηματικά τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις και το 2005 ήταν η χρονιά που διαπίστωσα ότι τα ρομπότ θα κατακλύσουν την παγκόσμια αγορά και θα δημιουργήσουν μία νέα πραγματικότητα στην παγκόσμια βιομηχανία. Η αφορμή όμως για να γίνει πραγματικότητα ο «Άνθρωπος 4.0» δόθηκε πέρυσι με την υποχρεωτική καραντίνα και την έντονη ψηφιοποίηση που ζήσαμε. Το 2020 διαπιστώσαμε ότι η άνοδος των τεχνολογιών και το νέο ψηφιακό περιβάλλον, που αποτελούν μέρος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, μας αλλάζουν ως ανθρώπους και δημιουργούν έναν νέο τύπο ανθρώπου, τον άνθρωπο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, τον Άνθρωπο 4.0.”
Συντελεστές του βιβλίου
Ο Δημήτριος Λακασάς γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1973 στον Κολινδρό Πιερίας. Είναι CEO της Olympia Electronics A.E. Το 2017 ανακηρύχτηκε «Καινοτόμος επιχειρηματίας της χρονιάς» στον διαγωνισμό της EY – ERNST & YOUNG. Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις στον οικονομικό και επιχειρηματικό Τύπο. Έχει πτυχίο Οικονομικών και Marketing από το City College – University Of Sheffield και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Β.Α.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Sheffield. Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, έχει διατελέσει:
- Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), 2010 έως 2014
- Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), 2013 έως 2015
- Μέλος Γενικού Συμβουλίου ΣΕΒ, 2004 έως 2019
- Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕ), 1999 έως 2014
- Ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Think Tank SEVE
- Μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΗΔΕ ΑΠΘ)
Ο Δημήτρης Γούλιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1989 στη Λάρισα και μεγάλωσε στον Βόλο. Από το 2017 εργάζεται ως Οικονομικός Αναλυτής στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και είναι Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Έχει πτυχίο Οικονομικών Επιστημών (BSc) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες (Master in International Business) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.
Είπαν για το βιβλίο
Δημήτριος Μπουραντάς: «Το Άνθρωπος 4.0 μας βοηθά να αποκτήσουμε τη μεγάλη εικόνα για την τεχνολογική εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και να γίνουμε περισσότερο προνοητικοί και προδραστικοί για τις μελλοντικές αλλαγές στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.»
Peter Economides: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τεχνοανθρωπολογία – δηλαδή το πώς Λειτουργούν τα πράγματα για τους ανθρώπους. Πρέπει να ευχαριστήσω τον Δημήτρη που με το βιβλίο Άνθρωπος 4.0 με βοήθησε να έχω μια ολοκληρωμένη ματιά γύρω από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μοιράζομαι κι εγώ την ίδια αισιοδοξία, ότι η τεχνολογία θα μας ελευθερώσει ώστε να εξελιχθούμε σε αυτό που ορίζει η μοναδική μας προέλευση. Το να είμαστε άνθρωποι.»