H φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Βαρυμπόμπη, βρισκόταν πολύ κοντά στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος Τατοΐου. Αν και η καταστροφική πυρκαγιά δεν άγγιξε τον εσωτερικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος, για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η μεταφορά των αντικειμένων.
Συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, οργάνωσαν και απομάκρυναν ιδιαίτερης ιστορικής – καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα, από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα των Ανακτόρων Τατοΐου.
Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν
Το ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων τονίζει ότι, ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των αντικειμένων που απομάκρυναν, την ταυτότητα τους καθώς και τον τόπο στον οποίο έχουν μεταφερθεί. Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό εμβαδόν του κτήματος είναι 47.000 στρέμματα, 55 συνολικά κτίρια που υπάρχουν στο κτήμα. Εκ των οποίων τα 27 από αυτά, είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003. Περί τα 60.000 κινητά αντικείμενα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα και είναι στη διαδικασία συντήρησης.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου Βασίλης Κουτσαβλής δήλωσε στην ΕΡΤ: «Χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Ανακτόρων. Το ζητάμε χρόνια τώρα. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν ελάχιστα αντικείμενα από τα Ανάκτορα και πώς να μετακινηθούν; Ήταν αδύνατον. Φαντάζομαι πως ίσως κάποιοι πίνακες να έχουν απομακρυνθεί, αλλά πώς να μετακινηθούν οι άμαξες;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο παρελθόν τα ανάκτορα Τατοίου επλήγησαν τρεις φορές σοβαρά από πυρκαγιά. Το 1916 παραδόθηκε στις φλόγες, όπου κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του δάσους, ο ναός του Προφήτη Ηλία, ελάφια, στάβλοι και το Παλαιό Ανάκτορο. Οι άλλες δύο ήταν το καλοκαίρι του 1945 και 1974.
Διαβάστε εδώ τη σύνοψη της μελέτης βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου