Σημαντικές ευκαιρίες βλέπει η ING σε έκθεση της για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, στην Ελλάδα το 2021, τόσο μετά τα καλά νέα στο μέτωπο του εμβολίου, όσο και λόγω της «ενεργοποίησης» του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το βασικό σενάριο του επενδυτικού οίκου για την Ευρώπη είναι η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα με τη λιανική να ανοίγει αλλά τα απαγορευτικά για την κίνηση των νοικοκυριών να παραμένουν σε ισχύ. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δεν αλλάζουν, με το τελευταίο τρίμηνο του έτους να σημειώνει και πάλι ύφεση, ωστόσο οι προοπτικές για το επόμενο έτος φαίνεται σταδιακά να βελτιώνονται.
Όπως επισημαίνει η ING για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2021, ο κλάδος των υπηρεσιών που σχετίζεται με τον τουρισμό αποτελεί η μεγάλη αδυναμία για την ελληνική οικονομία. Η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό που συρρίκνωσε το ελληνικό ΑΕΠ κατά 14% σε τριμηνιαία βάση στο β’ τρίμηνο και οδήγησε την Ελλάδα να υποστεί το σοκ του Covid-19 με κάποια καθυστέρηση. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στην κινητικότητα επηρέασαν σημαντικά την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές τουριστικών υπηρεσιών. Κατά την ING οι ίδιοι παράγοντες θα περιορίσουν το περιθώριο για ανάκαμψη στο ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για την απασχόληση τον Αύγουστο δηλώνουν ότι τα μέτρα στήριξης, ενώ στηρίζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν την πτώση της απασχόλησης. Με το ποσοστό ανεργίας στο 16,8%, η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να δρα ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, η ING εκτιμά πως η ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο και σε τριμηνιαία βάση θα κινηθεί στο 8,3% ενώ το δ’ τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και πάλι, κατά 2% τουλάχιστον. Για το σύνολο του 2020 η ύφεση τοποθετείται στο 8,5%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 στο 2,2% και το 2022 στο 3,4%.
Κατά την ING η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας είναι απίθανο να τελειώσει έως τις αρχές του 2021. Σε περίπτωση που ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών το 2021 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που η Ελλάδα θα βρει έναν τρόπο να περιορίσει τα έκτακτα μέτρα, ενώ θα προετοιμαστεί για μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία και διέκοψε φέτος η πανδημία.
Σίγουρα θα χρειαστούν νέοι πόροι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αυτό θα περιορίσει το περιθώριο ουσιαστικής βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών και να μεταθέτει τις προοπτικές ανάπτυξης το 2022.