Η Τέχνη των Χάρτινων λουλουδιών στο Μουσείο Λαλαούνη

Λουλούδια που μοιάζουν να έχουν βγει κατευθείαν από τη φύση, αποτυπώνουν την αφοσίωση και την αγάπη της Ραλλού Γιαννά για την τέχνη. ‘Paper Flower Stories’ είναι η νέα έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη.

Από τα βάθη της Κίνας η Ιστορία των λουλουδιών από χαρτί

Η τέχνη της κατασκευής λουλουδιών από χαρτί, ξεκίνησε από την Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία διακοσμητικών αντικειμένων όπως φανάρια και ειδώλια. Αργότερα η τεχνική εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία όμορφων και περίπλοκων λουλουδιών από χαρτί για χρήση σε θρησκευτικές τελετές και ως δώρα.

Η ιδέα της Έκθεσης

Όλα ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας το 2020 όταν η Ραλλού Γιαννά περνούσε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, κλεισμένη στο σπίτι της σερφάροντας ανενόχλητα στο διαδίκτυο, όταν έπεσε στην αντίληψή της η ‘Τέχνη των χάρτινων λουλουδιών’. Επιλέγει σχολαστικά κόβοντας, διπλώνοντας, κολλώντας κομμάτια εκλεπτυσμένου κρεπ χαρτιού, φροντίζοντας τις πιο μικρές λεπτομέρειες, ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό και όμορφο μπουκέτο λουλουδιών.

Όχι ένα, ούτε δύο αλλά εβδομήντα της έργα, θα  έχουμε την χαρά να δούμε στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. “Από μικρή είχα μία αγάπη για τη φύση και τα λουλούδια, με μάγευαν. Τα χρώματα , οι μυρωδιές και τα σχήματα τους με σαγήνευαν και ο στολισμός του σπιτιού μου με άνθη ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος της διακόσμησης” είπε η Ραλλού Γιαννά στο ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9,84”.

Η καλλιτέχνιδα, μεγαλωμένη σε μια οικογένεια όπου η καλαισθησία και η τέχνη ήταν τρόπος ζωής, βρήκε την έκφρασή της μέσα από την τέχνη των paper flowers. Η έκθεση αποτελεί μια ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει από κοντά τις λεπτομερείς και ρεαλιστικές συνθέσεις της.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μαγεία του paper flower art και να ανακαλύψουν πώς ένα απλό υλικό όπως το χαρτί, μπορεί να μετατραπεί σε έργα τέχνης υψηλής αισθητικής. 

  • Εγκαίνια Έκθεσης: 9 Οκτωβρίου 2024,
  • Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Κοσμήματος ‘Ηλία Λαλαούνη’ (Καλλισπέρη 12 & Καρυάτιδων, Αθήνα 117-42