Με δεδομένο τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στη κυβέρνηση για κύμα ακρίβειας στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε χθες το απόγευμα, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, τις σκέψεις της κυβέρνησης για ουσιαστική παρέμβαση κατά της ακρίβειας, ακόμα και με μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των πολιτών κόντρα στον εισαγόμενο πληθωρισμό, τηρουμένων πάντα των δημοσιονομικών ισορροπιών.
Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη» ενώ πρόσθεσε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας» αλλά «έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές». «Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή».
Μείωση του ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του culpanews.gr η κυβέρνηση δεν μελετά μια οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα. H παρέμβαση θα αφορά στοχευμένα βασικά τρόφιμα, ευρείας κατανάλωσης, που αποτελούν πρωταρχική ανάγκη για το «καλάθι της νοικοκυράς» και εφόσον η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, θα έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας άφησε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορούν να ληφθούν οριζόντια μέτρα, που να ευνοούν και τα υψηλότερα εισοδήματα
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ: «Πάντα η κυβέρνηση προσπαθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, να ενισχύσει κυρίως αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, οι γενικές μειώσεις του ΦΠΑ δεν είναι ένα εργαλείο επιλογής, υπό την έννοια ότι ενισχύει το ίδιο και αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν», εξήγησε και πρόσθεσε: «ωστόσο για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, τα οποία καταναλώνονται και από αυτούς που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και από αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα, εκεί ενδεχομένως θα μπορούσε να δει κάποιος διάφορες λύσεις, μια από τις οποίες είναι και η μείωση του ΦΠΑ».