Telegraph: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στη Σαντορίνη

Σαντορίνη / Photo: D Mz / Pixabay

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναστείλει όλες τις κατασκευαστικές άδειες την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στη Σαντορίνη, καθώς το ηφαιστειακό νησί αντιμετωπίζει ένα τοξικό μείγμα υπερανάπτυξης και μαζικού τουρισμού.

Οι αρχές σχεδιάζουν να αναστείλουν όλες τις οικοδομικές άδειες στη ζώνη της καλντέρας της Σαντορίνης, το εντυπωσιακό σημείο του νησιού από όπου ορδές τουριστών ποζάρουν για φωτογραφίες από το ηλιοβασίλεμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα ψηφιστεί από τη Βουλή θα στοχεύσει όλες τις νέες οικοδομικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των επεκτάσεων σε υπάρχουσες κατασκευές και πισίνες.

Η Σαντορίνη, μαζί με τη Μύκονο, έχει δει τα τελευταία χρόνια μια έκρηξη στον αριθμό των τουριστών, που τροφοδοτείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές βραχυπρόθεσμης ενοικίασης όπως το Airbnb και την αύξηση των ταξιδιών μετά την πανδημία.

Η Σαντορίνη έχει 25.000 κατοίκους, αλλά κάθε χρόνο κατακλύζεται από 3,4 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός που έχει συμβάλει στην περιβαλλοντική καταστροφή και την έλλειψη νερού.

Το θέμα του υπερτουρισμού αναδείχθηκε τον περασμένο μήνα όταν ένας ξεναγός δημοσίευσε πλάνα από ορδές τουριστών που αποβιβάζονται στη Σαντορίνη, στριμωγμένοι ώμο με ώμο κατά μήκος στενών δρόμων ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια.

Να σημειώσουμε, ότι ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών της Σαντορίνης επαναλαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να προβλέπουν ότι το 2024 θα ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.

Η απαγόρευση  νέων κτισμάτων κατά μήκος της καλντέρας έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς εκκλήσεις του δημάρχου της Σαντορίνης, ο οποίος ζήτησε να περιοριστεί η κατασκευή. Ο 64χρονος Νίκος Ζώρζος ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει την κατασκευή όλων των τύπων ξενοδοχειακών μονάδων, τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και ιδιαίτερα τις στρατηγικές επενδύσεις, όχι μόνο για την καλντέρα αλλά για ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης».

culpanews.gr με πληροφορίες από “The Telegraph”