Πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στο πλαίσιο της 9ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, σημειώνει ότι η σχετική επιβράδυνση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων προέρχεται κυρίως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι πολλά θα κριθούν από την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα και την σταδιακή απόκτηση ανοσίας στον πληθυσμό. Προβλέπει ότι τα περιοριστικά μέτρα, θα αρχίζουν να χαλαρώνουν σταδιακά από το β’ τρίμηνο του 2021.
Πορεία των μεταρρυθμίσεων
Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε σημαντικούς κλάδους, όπως αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, στις ιδιωτικοποιήσεις με τη λειτουργία του Υπερταμείου και στην ενεργειακή πολιτική. Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, στις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τομέα, στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου, στη στελέχωση της ΑΑΔΕ, στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, στον νέο κώδικας εργασίας. Επίσης καθυστερήσεις υπάρχουν και σε μια σειρά παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Θέματα οικονομίας
Σύμφωνα με την ΕΕ η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά 10% το 2020, με μερική ανάκτηση το 2021. Σημαντικό ρόλο στο υψηλό ποσοστό ύφεσης έπαιξε η αποτυχία της περσινής τουριστικής σεζόν, δεδομένης της μεγάλης εισφοράς του κλάδου στην οικονομία. Για το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5%, ενώ το επόμενο έτος 2022, η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί στο 5%, χάρης κυρίως στην εγχώρια ζήτηση.
Διαβάστε εδώ την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομίας της ΕΕ