Ευρωεκλογές 2024: Καθαρή νίκη της ΝΔ με απώλειες – Κάτω από τον πήχη ο ΣΥΡΙΖΑ – Μικρή άνοδος για το ΠΑΣΟΚ

Ξεκάθαρη νίκη, αλλά χαμηλά ποσοστά κάτω από το 33 %, που είχε θέση στόχο ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατέγραψε στην ευρωκάλπη το κυβερνών κόμμα της ΝΔ.

Κάτω από τον πήχη πέρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ με κακές επιδόσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μια μικρή άνοδο πληρώνοντας τα χαμηλά ποσοστα του στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αδιαμφισβήτητη «νικήτρια» των εκλογών ήταν η αποχή που πλησίασε το 60%.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών-με ενσωμάτοη του 98,78% -, η Νέα Δημοκρατία είναι στο 28,16% και 7 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,93% και 4 έδρες, το ΠΑΣΟΚ στο 12,83% και 3 έδρες, η Ελληνική Λύση 9,38% και 2 έδρες, το ΚΚΕ στο 9,26% και δύο έδρες, η ΝΙΚΗ 4,39% και μία έδρα, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,41% και η Φωνή Λογικής 3,05%και μία έδρα. Τα λοιπά κόμματα λαμβάνουν 14,58% συνολικά.

Το κυβερνών κόμμα σημειώνει διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπολείπεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 33% των ευρωεκλογών του 2019, ένα αποτέλεσμα που προέρχεται καθαρά από τη μεγάλη αποχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη μένει καθαρά πίσω από το ποσοστό του 17,8% των  εθνικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου, ενώ σε 19 περιφέρειες καταγράφεται ως τρίτο κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν πιάνει τον στόχο της τρίτης θέσης, παρά την μικρή αύξηση των ποσοστών του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αξιοσημείωτο είναι η πρωτιά σε Ηράκλειο και Λασήθι, ενώ είναι δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες, όταν στις τελευταίες εκλογές ήταν μόνον σε 10. Ωστόσο, στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου παραμένει τέταρτο ή πέμπτο κόμμα.

Τέταρτο το κόμμα της Ελληνικής Λύσης παίρνοντας τη δεύτερη θέση σε κάποιες από τις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.