Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αυτός είναι πίσω από την απόφαση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και αναρωτήθηκε “Πόσες ακόμη αμερικανικές ζωές αξίζει;”
Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών ανέφερε, ότι παρά την “άτακτη” αποχώρηση, “δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις”.
Την Κυριακή, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νίκη τους, αφού ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί έφυγε από τη χώρα και η κυβέρνησή του κατέρρευσε. Η επιστροφή των μαχητών-Ταλιμπάν στην εξουσία φέρνει το τέλος, σε σχεδόν 20 χρόνια παρουσίας των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Η Καμπούλ ήταν η τελευταία μεγάλη πόλη στο Αφγανιστάν που έπεσε μετά από την επίθεση των Ταλιμπάν που ξεκίνησε πριν από μήνες, αλλά επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς απέκτησαν τον έλεγχο των εδαφών, συγκλονίζοντας πολλούς παρατηρητές.
Ο Μπάιντεν επέστρεψε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο μετά τις διακοπές του στο Κάμπ Ντέιβιντ, για να κάνει τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις για την κατάσταση στο το Αφγανιστάν
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ήταν η σωστή απόφαση
“Αν μη τι άλλο, οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ενισχύουν ότι ο τερματισμός της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν ήταν τώρα η σωστή απόφαση”, είπε ο Μπάιντεν.
“Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πολεμούν σε πόλεμο και να πεθαίνουν την ώρα που οι αφγανικές δυνάμεις δεν είναι διατεθειμένες να πολεμήσουν για την πατρίδα τους”.
Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει έντονη πολιτική κριτική λόγω της αναταραχής στην Καμπούλ μετά την απόφαση του Απριλίου, να διατάξει την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων, που προκάλεσαν την εισβολή των ΗΠΑ.
Μιτς ΜακΚόνελ: Μελανό σημείο στη φήμη των ΗΠΑ η αποχώρηση
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ηγέτης της μειοψηφίας της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας, έγραψε στο Twitter: “Αυτό που βλέπουμε στο Αφγανιστάν είναι μια αμείωτη καταστροφή. Η υποχώρηση της κυβέρνησης Μπάιντεν θα αφήσει ένα μελανό σημείο στη φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών.”
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος ενέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση το 2001, δήλωσε ότι “παρακολουθεί με μεγάλη θλίψη τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται στο Αφγανιστάν.
“Οι Αφγανοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ίδιοι που ήταν στην πρώτη γραμμή της προόδου στο έθνος τους”, είπε ο Μπους, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν “τη νομική εξουσία να μειώσoυν τη γραφειοκρατία για τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια επειγόντων ανθρωπιστικών κρίσεων”.
Στην ομιλία του, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν δεν έπρεπε ποτέ να αφορούσε τη δημιουργία έθνους, ενώ σημείωσε, ότι όταν ήταν αντιπρόεδρος είχε αντιταχθεί στην αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στη χώρα το 2009, από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι κληρονόμησε μια συμφωνία του πρώην πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν, για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.
Είπε ότι ήταν τώρα ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προήδρευσε του μακρύτερου πολέμου της Αμερικής και δεν θα μεταβιβάσει την ευθύνη στον πέμπτο. “Δεν θα παραπλανήσω τον αμερικανικό λαό ισχυριζόμενος ότι λίγο περισσότερο χρόνο στο Αφγανιστάν θα κάνει τη διαφορά”.
Τον περασμένο μήνα διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι είναι «πολύ απίθανο» οι Ταλιμπάν να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα. Αλλά παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι “αυτό εκτυλίχθηκε πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε”.
Στην απόφαση του Μπάιντεν, φαίνεται να έπαιξαν ρόλο και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, υποστηρίζουν την έξοδο των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC