Αισιόδοξες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η συγκομιδή θα είναι υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς, αν και ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν μετά από περίπου ένα μήνα.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και μετά από περίπου ένα μήνα θα έχουμε την οριστική καρπόδεση. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι ο καρπός θα αναπτυχθεί φυσιολογικά» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλης.
Πάντως αν και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, υπάρχει η αίσθηση ότι η συγκομιδή θα είναι υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασε μεταξύ 130.000-150.000 τόνων, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό.
Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή. «Έχουμε μια μείωση της τάξεως του 1-1,30 ευρώ το λίτρο στις τιμές παραγωγού» είπε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε «αυτό βέβαια θα μεταφερθεί σταδιακά στο ράφι, μιας και το διάστημα που μεσολαβεί ανέρχεται σε 1μιση με 2 μήνες».
Σήμερα, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα οι τιμές ήταν 9,30-9,50 ευρώ το λίτρο
Ποια είναι η κατάσταση στην Μεσόγειο
Η περασμένη ελαιοκομική περίοδος ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά, μιας και χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν σημαντική μείωση στα παραγωγές τους.
Φέτος, η κατάσταση φέρεται να αλλάζει μιας αναμένονται καλύτερες συγκομιδές σε Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Ισπανία.
Παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως η Ισπανία
Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ότι αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου, η οποία εκτιμάται σε 40-50% της παγκόσμιας παραγωγή, ενώ η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία παλεύουν για τη δεύτερη θέση δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ, Μανώλη Γιαννούλης. Και πρόσθεσε λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η γειτονική Τουρκία έχει κάνει «άλματα» φτάνοντας να έχει μια παραγωγή αντίστοιχη με τη δική μας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ