Ο βασικός σκοπός κάθε οργανισμού είναι η επιβίωση και η διαιώνιση του είδους. Η επιβίωση επιτυγχάνεται με την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων ενώ η διαιώνιση με την δημιουργία αντιγράφων του εαυτού μας.
Στόχος είναι, η επίτευξη των παραπάνω, με το μικρότερο δυνατό κόστος και σε λογικό χρόνο. Άλλωστε “οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι” και ο “η ζωή είναι μικρή”.
Ο άνθρωπος νιώθει ασφάλεια με το ίδιο, με αυτό που ξέρει να κάνει. Η αλλαγή δημιουργεί στρες, γιατί εμπεριέχει πιθανούς κινδύνους. Και αυτό είναι λογικό, αφού το πρώτο μέλημα είναι η επιβίωση.
Κάθε οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί αντίγραφα του εαυτού του. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει την διαιώνιση του με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και στον μικρότερο χρόνο. Αποτελεσματική, δηλαδή, χρήση πόρων (ή αλλιώς χρήση του ελάχιστου ποσού ενέργειας/ προσπάθειας) για τη δημιουργία πολύπλοκων φαινομενικά δομών, που στην ουσία όμως δεν προσθέτουν πληροφορία.
Μέσω της αυτοομοιότητας (self-similarity) όμως, επιβιώνουν και μεταδίδονται τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του οργανισμού στις επόμενες γενιές.
Με απλά λόγια κάθε οργανισμός κάνει και μεταδίδει αυτό που θεωρεί θετικό, ασφαλές και εύκολο.
1 2
3 4
Το μοντέλο που περιλαμβάνει το ίδιο μοτίβο μέσα στο μοτίβο είναι τo φράκταλ (fractal – βλ ΥΓ1 και ΥΓ2). Και το μοτίβο μπορεί να είναι είτε του «φαύλου κύκλου» – όπου το κακό έλκει το κακό – είτε του «ενάρετου κύκλου» – όπου το καλό έλκει το καλό.
Στον «ενάρετο κύκλο» ο αγώνας δεν είναι για το λιγότερο κακό, αλλά ανταγωνισμός για το καλύτερο. Έτσι οι καλύτεροι θα διαλέγουν τους καλύτερους και η αυτοομοιότητα, στο καλό και όχι στο κακό ή το μέτριο, θα γίνεται μεταδοτική !!!
Πώς η επικέντρωση δεν θα είναι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών; – ανταγωνιστικότητα δηλαδή, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο – βιωσιμότητα δηλαδή. Πώς θα επιτευχθεί η τοποθέτηση στις διεθνείς αγορές; – εξωστρέφεια δηλαδή – και όχι προσπάθεια για «απόκτηση» του πλούτου του διπλανού μας!
Αυτό το λεπτό σημείο που θα αλλάξει τη φορά, από καθοδική σε ανοδική, είναι η αλλαγή φιλοσοφίας, οπτικής γωνίας και χρονικού ορίζοντα.
Δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε το ανθρώπινο είδος. Οι στόχοι και οι σκοποί της φύσης είναι δεδομένοι – παρεμπιπτόντως είναι και ορθοί αφού έχουν αποδείξει την αξία τους στη μακραίωνη ιστορία του του πλανήτη.
Το ερώτημα είναι, πώς και τι μπορεί να αλλάξει τη ροή του κύκλου από φαύλο σε ενάρετο, αυτό να γίνει με ασφάλεια, με το ελάχιστο κόστος και σύντομα; … η συνέχεια στο επόμενο άρθρο!
Δείτε το βίντεο Earth and Strides
ΥΓ1: Φράκταλ: Wikipedia: https://el.wikipedia.org/wiki/Φράκταλ
ΥΓ2: Στο εσωτερικό κάθε εικόνας υπάρχει ένας μεγεθυντικός φακός που περιλαμβάνει ένα μικρό ορθογώνιο. Πρόκειται για την περιοχή που μεγεθύνεται και προκύπτει η επόμενη στην σειρά εικόνα. Κάθε εικόνα μεγεθύνεται κατά 25 περίπου φορές. Η τέταρτη είναι 15.000 φορές μεγαλύτερη από την πρώτη ενώ η δέκατη θα ήταν μερικά τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη.
ΥΓ3: Οι εικόνες από τα fractals (Mandelbrot set: Fc(z)=z2+c) έχουν δημιουργηθεί από τον φίλο και συνοδηπόρο Δημήτρη Καλογερά, μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος – www.kemel.gr), π. Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΜΕΛ και π. Διευθύνων Σύμβουλος NEXANS Ελλάς Α.Β.Ε.
Το άρθρο προδημοσιεύτηκε στο Banks.com.gr