Αναμενόμενη ήταν η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, μετά από όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.
Αλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός διαφοροποιείτε από τις κυβερνητικές θέσεις, τόσο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, όσο και σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στις ελληνοτουρκικές θέσεις. Ωστόσο, ο τόνος και οι οξείες εκφράσεις που χρησιμοποίησε στη συνέντευξή του, δεν άφησαν κανένα περιθώριο το Μέγαρο Μαξίμου, να μην προχωρήσει στην αποπομπή του από το κυβερνών κόμμα.
Μόλις έγινε γνωστό στο πρωθυπουργικό γραφείο το περιεχόμενο της συνέντευξης Σαμαρά στην κυριακάτικη εφημερίδα «Το Βήμα» συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη των συμμετεχόντων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.
Ομοφώνα εκτιμήθηκε ότι η διαγραφή του, τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και από το κόμμα, που προαναγγέλθηκε για τη Δευτέρα από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ήταν επιβεβλημένη, καθώς οποιαδήποτε ανοχή στους ανοίκειους χαρακτηρισμούς της συνέντευξης θα έστελνε λάθος μήνυμα στην κοινωνία και θα υπονόμευε την κυβερνητική σταθερότητα.
Οι λόγοι της αποπομπής Σαμαρά
Ειδικότερα από το Μεγάρο Μαξίμου σημειώνουν μεταξύ άλλών τους λόγους για τους οποίους κατέστη επιβεβλημένη η διαγραφή του κ. Σαμαρά από την κυβερνητική παράταξη.
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη περί δήθεν “μειοδοσίας”, υιοθετώντας τις μεθόδους “κοπτοραπτικής”, τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση. Μάλιστα όπως ανφέρουν στη συνέντευξή του υιοθέτησε τις ύπουλες παρερμηνείες κάποιων κύκλων, ενώ με προκλητική διάθεση κάλεσε τον πρωθυπουργό “να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες”.
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον Πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν “χαριεντίζονταν” με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όταν όλοι είδαν και ξέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε μία δεκάλεπτη συνομιλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη.
Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία. Ο ίδιος, όμως, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν 4 φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν 6 κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.
Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι “δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση”.
«Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε, εντέλει, την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις. Το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λαϊκή έγκριση. Και
Τέλος, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν, ότι όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%