Τη βαθιά τoυς ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη Bόρεια Ελλάδα αλλά και το “κύμα των αρνητών” του εμβολιασμού εξέφρασαν η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε φέτος τα πολλά κρούσματα, την πολλή ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τους θανάτους και όλα αυτά που έγιναν πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός
Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης ότι «τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα με τον εμβολιασμό». Παρουσιάζοντας το γράφημα από την 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «αν δούμε αντίστοιχα το πόσοι νοσηλεύονται και ποιοι στις ΜΕΘ, είναι 59 άτομα στις ΜΕΘ, από τα οποία τα 55 είναι ανεμβολίαστοι και 4 εμβολιασμένοι. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να το θυμηθούμε και να το θυμόμαστε γενικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε κρούσματα, να μην κινδυνεύει κανείς και άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό και να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, παρατηρούμε μία σταθερή αποκλιμάκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα όπου καθημερινά οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια».
Οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες για μια ακόμη φορά πάνω από 300 κρούσματα, ενώ αυξημένα ήταν τα κρούσματα και σε μια σειρά από άλλους νομούς στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σε σύνολο 2.125 κρουσμάτων στη χώρα, η Αττική κατέγραψε 403 νέα κρούσματα κορωνοϊού και η Θεσσαλονίκη 345. Αυξημένα ήταν τα κρούσματα στη Λάρισα 96, καθώς και στην Πιερία, που έχει ανέβει σε επίπεδο 4 (mini lockdown), με 73 κρούσματα, ενώ 56 κατέγραψε η Ημαθία και ακολουθούν Κοζάνη με 46, ενώ 44 εντοπίστηκαν στην Πέλλα και την Καβάλα.
Μεγάλο “πρόβλημα” οι ανεμβολίαστοι
Η υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορωνοϊού μειώθηκε αυτή την εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά παραμένει σταθερός. Όμως, ας μην ξεχνάμε, όπως είπε και η υπουργός μόλις πριν από λίγο, ότι η πανδημία σήμερα είναι μία επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων ασθενών», είπε.
Οι «κόκκινες» περιοχές
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία παρατηρείτε μια σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Συγκεκριμένα
- στην Ξάνθη καταγράφεται διπλασιασμός των νέων κρουσμάτων
- στη Κοζάνη αύξηση κατά 60%
- στη Δράμα, στον Έβρο & στην Πιερία αύξηση 40%
Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια ηπιότερη μεν, αλλά σαφή σταδιακή αύξηση
Να σημειώσουμε ότι από χθες 23/9 Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα ανέβηκαν στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη, ενώ αποφασίστηκε η παράταση των ειδικών μέτρων, τοπικού χαρακτήρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας. Επίσης, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
H πορεία των εμβολιασμών
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr, την 22.9.2021 πραγματοποιήθηκαν μόλις 26.223 εμβολιασμοί
Οι συνολικοί εμβολιασμοί ανέρχονται σε: 11.960.582. Από αυτούς:
- Εμβολιασμένοι (με μια ή δύο δόσεις) 6.393.241
- Εμβολιασμένοι πλήρως με δύο δόσεις και μονοδοσικά 5.995.116
- Εμβολιασμένοι με τρίτη (αναμνηστική) δόση 17.779