Την ανάγκη να επιταχύνουν οι ελληνικές τράπεζες τη διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών τους προκειμένου να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο τα κόκκινα δάνεια και την ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου «κόκκινων τραπεζών», προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το επερχόμενο κύμα αύξησης δανείων, ζήτησε ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ESM) Αndrea Enria σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα αποτρέπει τον επιμερισμό του κόστους που συνεπάγεται η λειτουργία τέτοιων εταιρειών μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, μπορεί να καμφθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλουν ορισμένες κυβερνήσεις επικαλούμενες τον λεγόμενο «κίνδυνο αμοιβαίας ανάληψης Χρέους».
Επίσης, έκανε την αποκάλυψη ότι , ορισμένοι τραπεζίτες είναι αντίθετοι με την ιδέα της δημιουργίας μίας πανευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», οι οποίοι κρίνουν ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για την αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη είναι αρκετά απαισιόδοξες.
Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής του SSM αναγνώρισε ότι έχουν καταβάλει απίστευτες προσπάθειες και πρόοδο στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την προηγούμενη κρίση. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχουμε παρατηρήσει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια, αλλά ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια παραμένει πολύ υψηλότερος από ότι στην υπόλοιπη τραπεζική ένωση. Είναι 36,7% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με κάτω του 3% στη ζώνη του ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες».
Προειδοποίησε, όμως, ότι οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, καθώς η βαριά ύφεση που προκλήθηκε από το COVID-19 θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των δανείων τους . «Είναι επείγον να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα» , ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε, δε, ότι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και η ενίσχυση του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η τραπεζική ένωση δεν έχει προωθηθεί επαρκώς, ώστε να διαθέτει ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε περίπτωση ενός μεγάλου συστημικού σοκ.